foto: EPA/Scanpix
ASV prezidents Džo Baidens ieradies Londonā pirms pirmdien gaidāmajām karalienes Elizabetes II bērēm
ASV prezidents Džo Baidens un pirmā lēdija Džila Baidena.
Pasaulē
2022. gada 18. septembris, 08:45

ASV prezidents Džo Baidens ieradies Londonā pirms pirmdien gaidāmajām karalienes Elizabetes II bērēm

Jauns.lv/LETA

Baidens ir viens no aptuveni 500 valstu vadītājiem un ārvalstu augstākajām personām, kas ierodas Londonā uz pasaules līderu tikšanos karalienes Elizabetes II bērēs, vēsta "BBC".

Kanādas, Austrālijas un Jaunzēlandes premjerministri jau atrodas Apvienotajā Karalistē.  

Kā arī Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, Austrālijas premjerministrs Entonijs Albaness un Jaunzēlandes premjerministre Džesinda Ārderna, gaidāms, ka piedalīsies arī citi Sadraudzības līderi, tostarp Bangladešas premjerministrs Šeihs Hasina un Šrilankas prezidents Ranils Vikremesinghe. Indiju pārstāvēs prezidents Droupadi Murmu. 

Francijas prezidents Emanuels Makrons, Īrijas premjerministrs Mihāls Mārtins, Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers un Itālijas prezidents Serdžo Matarella  ir starp citiem pasaules līderiem, kuri varētu piedalīties karalienes bērēs.

Tajās piedalīsies arī karalisko ģimeņu pārstāvji no visas Eiropas. 

Paredzams, ka daudzi viesi izrādīs cieņu karalienei Vestminsteras zālē un parakstīs līdzjūtības grāmatu Lankasteras namā.

Taču galvenā uzmanība tiks pievērsta oficiālai valsts pieņemšanai, ko Bekingemas pilī svētdien rīkos karalis Čārlzs III.

Daudziem vadītājiem tā būs vienīgā iespēja kolektīvi tikties un iesaistīties diplomātijā. Daži uz bērēm uzaicinātie viesi tomēr saraukuši uzacis.

Uzaicinājums Saūda Arābijas kroņprincim un faktiskajam valdniekam Mohammedam Bin Salmanam ir izrādījusies pretrunīga. 

Viņš tiek apsūdzēts par Saūda Arābijas žurnālista Džamala Hašogi nogalināšanu Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, Turcijā 2018. gadā – kroņprincis un viņa valdība apsūdzību gan noliedz.  

Nogalinātā Džamalu Kašogi kunga līgava Hatise Gengiza sacīja, ka kroņprincim nevajadzētu ļaut apmeklēt pasākumu un ka tas ir traips karalienes piemiņai.

Vēl viens aicinājums, kas izraisījis kritiku, ir Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpina saistībā ar Ķīnas valdībai izvirzītajām apsūdzībām noziegumos pret cilvēci.

Taču bērēs nepiedalīsies Ķīnas prezidents. Tā vietā Ķīnas premjerministrs dosies uz Lielbritāniju.

Pārstāvji no Krievijas, Baltkrievijas, Mjanmas, Sīrijas, Venecuēlas un Afganistānas nav uzaicināti.

Irāna, Ziemeļkoreja un Nikaragva ir aicinātas nosūtīt tikai vēstniekus, nevis valstu vadītājus.