foto: AFP/Scanpix
Krievija šķērdējusi miljonus vērtās "Kalibr" raķetes, šaujot pa HIMARS, kas izrādījušās koka butaforijas
Liels skaits dārgu krievu raķešu ir izšauts pa mērķiem, kas krieviem izskatījušies pēc miljonus vērta “Lockheed Martin” ražota ASV piegādātā bruņojuma, bet kas faktiski bijis Ukrainas militāri-taktisko galdnieku prasmju paraugdemonstrējums.
Pasaulē
2022. gada 30. augusts, 19:19

Krievija šķērdējusi miljonus vērtās "Kalibr" raķetes, šaujot pa HIMARS, kas izrādījušās koka butaforijas

Jauns.lv

Trāpīt mērķī, protams, ir labi. Taču panākumus kaujas laukā garantē ne vien precīzi šāvieni, bet arī grāmatvedība, proti, ir ļoti būtiski zināt, cik izmaksā izšautais lādiņš vai raķete un cik dārgs ir tās satriektais mērķis.

Šajā ziņā pamatīgu apkaunojumu, izgāšanos un “mīnusus” Krievijas okupantiem ir sagādājuši ukraiņi, kuri pamanījušies piesaistīt agresoru uzmanību ar viltus HIMARS sistēmām, kuras darinātas no koka.

Acīmredzot panika un izmisums par šīm ASV raķešu sistēmām okupantu vidū ir pietiekams, lai septiņreiz neizmērot, triektu visu, kas pieejams pret jebko, kas kaut vai met HIMARS sistēmai līdzīgu ēnu.

Rezultātā liels skaits dārgu krievu raķešu ir izšauts pa mērķiem, kas krieviem izskatījušies pēc miljonus vērta “Lockheed Martin” ražota ASV piegādātā bruņojuma, bet kas faktiski bijis Ukrainas militāri-taktisko galdnieku prasmju paraugdemonstrējums.

Tēvs blakus dēlam, kura dzīvību izdzēsa krievu raķete Harkivā

Par spīti tam, ka krievu armija no Kijivas un Ukrainas ziemeļiem tika padzīta jau pirmajos kara mēnešos, valsts ziemeļaustrumos esošā ...

gallery icon

Koka HIMARS apšaudīti ar super-dārgām “Kalibr” raķetēm

Par šo paziņojis medijs “The Washington Post”.

Saskaņā ar ASV medija rīcībā esošo informāciju HIMARS mānekļi tiek izgatavoti no koka, bet krievu bezpilota lidaparātiem izskatās pēc ASV raķešu sistēmām.

Pamanot šādas formas uz zemes, okupantu droni nosūta koka HIMARS iekārtu atrašanās vietu Krievijas karakuģiem Melnajā jūrā. Drīz pēc tam seko pavēle iznīcināt uzietos mērķus.

Matemātika šeit ir vienkārša:

Ja runājam, piemēram, par “FGM-148 Javelin” izmantošanu, tad ir jāsaprot, ka, lai arī cik ērta lietošanai nebūtu šī sistēma, to nevajadzētu tērēt uz nebūtiskiem, neprioritāriem mērķiem.

Viena šāda raķete izmaksā ap 78 000 ASV dolārus – izcili, ja par šādu summu sanāk satriekt daudz dārgāku okupantu bruņutransportieri vai pat tanku.

Sirdi plosoši kadri: okupanti bombardē ļaužu pilnu tirdzniecības centru Ukrainas pilsētā Kremenčukā

gallery icon

Ne tik izcili, ja šī viedā sistēma izmantota, piemēram, okupantu pārtvertai, pašrocīgi, viegli apbruņotai civilajai automašīnai.

Līdzīgi arī ar Krievijas bruņojumā esošo spārnoto raķešu saimi “Kalibr”, kuras var izmaksāt no 980 000 līdz pat 6,5 miljoniem ASV dolāru.

Saskaņā ar “The Washington Post”, tieši “Kalibr” triektas pret koka HIMARS-iem. Tiek apgalvots, ka Krievija šādā veidā izmantojusi vismaz 10 “Kalibr” raķetes.

Īstas HIMARS sistēmas cena šobrīd ir ap 3,8 miljoniem ASV dolāru.

Par koka butaforijas izmaksām atliek vien spekulēt, bet skaidrs ir tas, ka diez vai konkrēto mērķu iznīcināšana tik tiešām atmaksājusies.

ASV medijs apgalvo, ka šajā vēstījumā balstās uz intervijām ar ASV un Ukrainas augsta līmeņa amatpersonām. “The Washington Post” arī apgalvo, ka ir iepazinies ar HIMARS butaforiju fotogrāfijām.

“The Washington Post” pieļauj, ka tieši šādas militāras operācijas pret dabiskiem, trūdošiem mērķiem bijušas par pamatu krievu propagandas stāstiem par HIMARS sistēmu satriekšanu īsi pēc tam, kad pirmās ASV ražotās sistēmas nonāca un tika pielietotas Ukrainā..