foto: EPA/Scanpix
Orbāna ekstrēmiskie izteikumi raisa Eiropas politiķu nosodījumu
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns
Pasaulē
2022. gada 24. jūlijs, 22:12

Orbāna ekstrēmiskie izteikumi raisa Eiropas politiķu nosodījumu

Jauns.lv

Ungārijas galēji labējais premjerministrs Viktors Orbāns raisījis valsts opozīcijas un arī Eiropas politiķu sašutumu, savā uzrunā Rumānijā vēršoties pret eiropiešu un ārpus Eiropas dzīvojošo "rasu sajaukšanos".

"Mēs [ungāri] neesam jaukta rase... un mēs nevēlamies kļūt par jauktu rasi," sestdien sacīja Orbāns. Viņš piebilda, ka valstis, kurās sajaucas eiropieši un neeiropieši, "vairs nav tautas".

Zināms, ka Orbāns gadiem ilgi ir izteicis līdzīgus apgalvojumus, tomēr šoreiz viņa sacītais bijis īpaši aizskarošs.

Ungārijas opozīcijas partijas "Momentum" deputāte Katalina Čeha sacīja, ka ir satriekta par premjerministra runu. "Viņa izteikumi atgādina laikus, kurus, es domāju, mēs visi vēlētos aizmirst. Tie patiešām parāda režīma patiesās krāsas," viņa sacīja.

Čeha uzrunāja jauktas rases cilvēkus Ungārijā: "Jūsu ādas krāsa var būt citāda, jūs varat nākt no Eiropas vai ārpus tās, taču jūs esat vieni no mums, un mēs ar jums lepojamies. Dažādība stiprina tautu, nevis vājina."

Arī rumāņu Eiroparlamenta deputāts Alins Mitušs par Orbāna komentāriem paudis sašutumu: "Runāšana par rasi vai etnisko “tīrību”, īpaši tik jauktā reģionā, kā Centrāleiropā un Austrumeiropā, ir maldinoša un bīstama. Un tāds ir arī Orbāna kungs."

Savā runā Orbāns arī paredzēja Rietumu pagrimumu un pravietoja "bīstamības, nenoteiktības un kara desmitgadi". Viņš arī asi kritizēja Rietumu militāro atbalstu Ukrainai, pozicionējot sevi kā Maskavas galveno sabiedroto Eiropas Savienībā.

"Jo modernākus ieročus NATO piešķirs ukraiņiem, jo ​​vairāk krievi virzīs fronti uz priekšu... Tas, ko mēs darām, ir kara pagarināšana," sacīja Orbāns.

Kā apgalvoja Orbāns, "karš nebūtu izraisījies, ja Donalds Tramps būtu Savienoto Valstu līderis un Angela Merkele būtu Vācijas kanclere".

Ukrainas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Olehs Nikolenko jau norādījis, ka Orbāna tēzēm nepiekrīt un ka sankcijas "būtiski samazinājušas Krievijas kara mašīnas spējas vest karu pret Ukrainu".

"Velti cerēt, ka piekāpšanās vai pielabināšanās sekmēs to, ka Kremlis savu agresīvo apetīti padarīs mērenāku", uzsvēra amatpersona. Nikolenko arī pauda pārliecību, ka Ukraina ar ES atbalstu gūs uzvaru.