Pasaulē

"Latviešu "Bayraktar"": ASV Aizsardzības departaments iepirks Latvijā dibinātas firmas bezpilota lidaparātus

Jauns.lv

Latvijā radītais bezpilota lidaparātu ražotājs "Edge Autonomy" paziņojis par darījumu ar ASV Aizsardzības departamentu (DoD), kas paredz, ka ASV bruņoto spēku vajadzībām tiks saražots neatklāts skaits kompānijas “Penguin” sērijas bezpilota lidaparātu.

"Latviešu "Bayraktar"": ASV Aizsardzības departame...

Uzņēmums nozarē ir labi zināms un respektēts, kā "vieglo" bezpilota lidaparātu ražotājs.

"Edge Autonomy" droni īpaši novērtēti, pateicoties to spējai nest izlūkošanas vajadzībām piemērotu aprīkojumu.

Firmas paziņojumā presei teikts, ka uzņēmums jau iepriekš ir veiksmīgi piegādājis savus produktus ASV Aizsardzības departamentam.

Sīkāka informācija par šo sadarbību, saprotamu iemeslu dēļ, netiek atklāta, informē portāls "Aerotime.aero".

Viens no modeļiem “Penguin C” spēj nest pat 25 kilogramus, tā lidojuma attālums ir 180 kilometri. Atkarībā no kravas, drona modelis spēj būt gaisā līdz pat 25 stundām.

Testē arī NBS

Atsevišķi nozares eksperti Latvijā dibinātās firmas dronus salīdzinājuši ar Turcijas ražotajiem un Krievijas izraisītajā konfliktā Ukrainā slavu iemantojušajiem "Bayraktar", kas gan ietilpst citā klasē un izmēros ir ievērojami lielāki.

"Edge Autonomy" Latvijā tika izveidota 2009. gadā kā "UAV Factory". 2022. gada sākumā uzņēmums apvienojās ar "Jennings Aeronautics" un tika veikta zīmola nomaiņa.

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, firmas “Penguin” droni - gan militārie, gan civilie varianti - ir eksportēti klientiem vairāk nekā 40 valstīs.

Iepriekš arī izskanējis, ka šīs firmas piedāvātos bezpilota lidaparātus - konkrēti "Penguin C" - testē arī Latvijas Nacionālie bruņotie spēki.