foto: REUTERS/SCANPIX
Vēsturisks lēmums: Eiropas līderi piešķīruši Ukrainai ES kandidātvalsts statusu
Pie Eiropas Parlamenta ēkas Briselē šodien ar 30 metru garu Ukrainas karogu bija sanākuši cilvēki, kuri aicināja piešķirt Ukrainai kandidātvalsts statusu
Pasaulē
2022. gada 23. jūnijs, 21:49

Vēsturisks lēmums: Eiropas līderi piešķīruši Ukrainai ES kandidātvalsts statusu

Jauns.lv

Eiropas līderi, pieņemot vēsturisku lēmumu, ir piešķīruši Ukrainai Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusu, kas kara plosītajai valstij paver durvis dalībai ES un dod papildu triecienu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ES līderu sanāksmē Briselē ceturtdienas vakarā apstiprināts Ukrainas kandidātvalsts statuss. Tas noticis gandrīz četrus mēnešus pēc tam, kad Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Krievijas iebrukuma pirmajās dienās izteicās par savas valsts centieniem pievienoties blokam.

Arī Moldovai tika piešķirts ES kandidātvalsts statuss. Savukārt attiecībā uz Gruziju, kas arī vēlas pievienoties ES, līderi norādījuši, ka Tbilisi vēl veicamas nopietnas reformas, pirms tā varēs kļūt par kandidātvalsti.

Pirms nākamā soļa - iestāšanās sarunu uzsākšanas - abām kandidātvalstīm ir jāizpilda vairāki uzdevumi, tostarp jānostiprina likuma vara un jāmazina korupcija.

Zināms, ka ES ir ievērojami paātrinājusi kandidātvalsts statusa piešķiršanas procesu, solidarizējoties ar Ukrainu Krievijas barbariskā kara laikā.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba iepriekš sacījis, ka kandidātvalsts statuss "novilks robežu desmitiem gadu ilgajai neskaidrībai un iecirtīs to akmenī: Ukraina ir Eiropa, nevis daļa no "krievu pasaules"".

Zelenskis tviterī pateicies Eiropadomes priekšsēdētājam Šarlam Mišelam un Eiropas Komisijas prezidentei Urzulai fon der Leienai par šo lēmumu.

Ukraina uz dalību Eiropas Savienībā tiekusies jau kopš 2004. gada.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās