foto: ekrānuzņēmums no video
Pat hitlerieši kara laikā saprata tās vērtību. Rašistu okupanti Harkivā iznīcinājuši unikālu augu sēklu banku
Krievu okupanti Harkivā līdz ar zemi nolīdzinājuši iznīcinājuši unikālu augu sēklu banku.
Pasaulē
2022. gada 23. maijs, 05:32

Pat hitlerieši kara laikā saprata tās vērtību. Rašistu okupanti Harkivā iznīcinājuši unikālu augu sēklu banku

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Krievu okupanti Harkivā iznīcinājuši Ukrainā vienīgo augu sēklu banku, kurā glabājās vairāk nekā 160 000 dažādu augu sēklu un lauksaimniecības kultūru hibrīdu paraugu no visas pasaules, kas krāti vairāk nekā simts gadu. Šī bija unikāla banka visas pasaules mērogā, jo tajā atradās arī augu sēklu materiāli, kādi nekur citur pasaulē vairs nebija sastopami.

Okupantu šāviņš trāpījis Ukrainas Nacionālās lauksaimniecības akadēmijas Vasilija Jurjeva vārdā nosauktā Augkopības institūta ēkai Harkivā, kur glabājās gadu desmitiem vāktas dažādu augu sugu sēklas, paziņojusi Ukrainas Augstākās Radas Humanitārās un informācijas politikas komiteja. To vidū bija arī senas, retas un iznīkušas augu sugas no visas pasaules, no kurām daudzas vairs nebūs iespējams atjaunot.

“Ukrainas augu gēnu banka pārdzīvoja Otro pasaules karu, Harkivas okupāciju, bet nepārdzīvoja Krievijas iebrukumu,” saka Humanitārās un informācijas politikas komiteja.

Krievu okupanti Harkivā iznīcina unikālu sēklu banku:

Institūta galvenais pētnieks Serhijs Avramenko apliecināja, ka augu banka ir pilnībā iznīcināta. Viņš stāsta, ka sēklu paraugus no bankas pasūtīja dažādu valstu speciālisti, arī no Krievijas, lai selekcijā iegūtu konkrētam reģionam piemērotus augus. Speciālists piebilst, ka iznīcināto paraugu vidū ir sēklas no augiem, kādi Eiropā un pasaulē vairs nav sastopami:

“Kopš marta darbiniekiem vajadzēja sēt kolekciju, bet pēc “krievu pasaules” atnākšanas, kad ienāca šis “atbrīvotāju” bars, viss pārvērtās pelnos. Desmitiem tūkstošu paraugu, visas pasaules kolekcija!!! Tajā skaitā šķirnes, kas ir simtiem gadu vecas un kuras vairs nevaram atjaunot. Te bija elle, alumīnijs izkusa. Viss izdega.”

Viņš sociālajos tīklos pauda, ka unikālā sēklu banka pārdzīvoja nacistu okupācijas laiku, jo hitlerieši saprata, ka šī unikālā kolekcija ir saglābjama, bet rašisti to iznīcināja:

“Šāviņš trāpīja tieši tajā vietā, kur tika glabāta augu ģenētisko resursu banka.

Hitleriskās Vācijas laikā, kad visa Ukraina bija okupēta, vācieši šo kolekciju nevis iznīcināja, bet gan mēģināja kaut ko glābt, slēpt, jo zināja, ka pēcnācējiem to vajadzēs, jo no šādas bankas, kādas pasaulē ir tikai dažas, ir atkarīga jebkuras valsts nodrošinātība ar pārtiku. Visi selekcionāri bez izņēmuma, arī no Krievijas, pie mums pasūtīja sēklu paraugus, lai izveidotu savam reģionam piemērotas šķirnes.”

Viņš piebilda, ka okupanti unikālo zinātnisko institūciju iznīcinājuši apzināti, jo tās apkārtnē nebija militāru objektu, un tur neuzturējās militāristi.

Diemžēl pasaules zinātniekiem neizdevās unikālo augu sēklu kolekciju glābt. Vēl 2. maijā notika vadošo Eiropas ģenētiku tiešsaistes sanāksme ar Harkivas institūta specialistiem, kurā sprieda par tehnisko un humāno atbalstu Ukrainas augu sēklu institūtam. Tikai nepaspēja neko glābt.

Ukraiņiem 2022. gada pavasaris jāpavada pazemē. Kā rit dzīve Harkivas metro

Kopš 24. februāra, kad Krievija sāka bezjēdzīgo karu Ukrainā, valsts otrās lielākās pilsētas Harkivas metro sistēma ir kļuvusi par mājvietu ...

gallery icon
22

Putina karš tuvplānā: Ukrainas otra lielākā pilsēta Harkiva un tās cilvēki 2022. gada martā

gallery icon
74