foto: Zumapress/Scanpix
Zelenskis: "Krievijas agresija ir uzbrukums visai Eiropai"
Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis.
Pasaulē
2022. gada 10. aprīlis, 12:03

Zelenskis: "Krievijas agresija ir uzbrukums visai Eiropai"

Jauns.lv / LETA

Krievija ar savu agresiju uzbrūk visai Eiropai un iebrukuma Ukrainā apturēšana ir izšķirīga visu demokrātiju drošībai, paziņojis Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis.

Uzrunā ukraiņiem sestdienas vakarā Zelenskis sacīja, ka Krievijas agresiju "nav plānots ierobežot tikai ar Ukrainu" un "Krievijas mērķis ir viss Eiropas projekts".

"Tādēļ visām demokrātijām, visiem Eiropas spēkiem ir ne tikai morāls pienākums atbalstīt Ukrainas vēlmi pēc miera," viņš klāstīja, piebilstot, ka "patiesībā tā ir katras civilizētas valsts aizsardzības stratēģija".

Prezidents ukraiņus uzrunāja laikā, kad daudzi cilvēki turpina bēgt no valsts austrumiem, kur tuvākajā laikā tiek prognozētas sīvas cīņas.

Zelenskis pateicās Lielbritānijas un Austrijas līderiem par sestdien notikušām solidaritātes vizītēm Kijivā, kā arī Eiropas Komisijas prezidentei un Kanādas premjerministram par starptautiskās atbalsta akcijas organizēšanu, kurā tika savākti vairāk nekā 10 miljardi eiro no kara bēgošo ukraiņu atbalstam.

Uzrunā viņš atkārtoti aicināja noteikt pilnīgu embargo Krievijas naftai un gāzei, tos nodēvējot par Krievijas "pašpārliecības un nesodāmības" avotiem.

"Brīvībai nav laika gaidīt," paziņoja Ukrainas prezidents. "Rīcībai jāseko nekavējoties, kā tirānija sāk savu agresiju pret visu, kas veido mieru Eiropā," viņš uzsvēra.

Vairāk nekā sešas nedēļas pēc Krievijas iebrukuma sākuma, Krievijas karspēks ir atvilkts no valsts ziemeļu daļas, Kijivas apkaimes, kaujas darbības pārorientējot uz Donbasa reģionu Ukrainas austrumos.

Rietumvalstu militārie analītiķi norāda, ka Krievijas kontrolē daļēji ir teritorijas no Ukrainas otras lielākās pilsētas Harkivas līdz Hersonai, tomēr Ukrainas spēki veic pretuzbrukumus Hersonā un atvaira uzbrukumus citviet Donbasā.

Ukrainas iedzīvotājiem varasiestādes ieteikušas pamest Donbasa teritorijas.

Cilvēku bažas par evakuāciju pieauga pēc tam, kad raķetes trieciena Kramatorskas dzelzceļa stacijai dzīvību zaudēja vismaz 52 cilvēki. Ukrainas puse un Rietumvalstu eksperti uzstāj, ka raķeti raidījuši Krievijas spēki, savukārt Krievija par uzbrukumu vaino pašu Ukrainu.

Intervijā ziņu aģentūrai "Associated Press" Zelenskis atzina, ka ir gatavs meklēt risinājumu sarunu ceļā, neskatoties uz to, kā Krievija "spīdzina" viņa vadīto valsti, tomēr viņš pieļāva, ka mieru drīzumā neizdosies panākt.