Pasaulē
2022. gada 11. aprīlis, 06:03

Itālijas skolās krietni paplašina Krievijas robežas, iekļaujot sastāvā arī Latviju

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Kādā Itālijā izdotā mācību grāmatā skolēniem ievērojami paplašinātas Krievijas robežas, iekļaujot tajā Latviju un vēl sešas valstis.

Itālijā dzīvojošā lietuviešu māksliniece Daiva Lapenaite Kaljari vidusskolā Sardīnijā pamanījusi 7. klases skolēniem domāto mācību grāmatu – ģeogrāfijas atlantu.

Atkārtota kļūda

Pirmo reizi jau toreiz kļūdainais atlants nodrukāts 2018. gadā, un tam sekojis arī otrais izdevums pērn. Tā tekstā teikts: “Politiski Krievijas reģions sastāv no septiņām valstīm, un tikai dažām no tām ir pieeja jūrai. Tās ir Lietuva, Latvija un Igaunija pie Baltijas jūras, Ukraina un Krievija pie Melnās jūras, bet Moldovai un Baltkrievijai nav izejas pie jūras.”

Atlantā ir arī uzdevumu lapas, kur šie murgi atkārtojas. Arī vizuālajā kartes materiālā nepārprotami redzams, ka gan Krievijas, gan pieminēto valstu teritorijas ir vienā krāsā, un arī uz pašas kartes ir uzdrukāts tāds pats apgalvojums.

Oficiālā reakcija

Kaut arī Latvijā skaļa atbildīgo iestāžu reakciju uz šo kļūdu līdz šim nebija novērota, tomēr izrādās, ka notikušais ir pamanīts, un reakcija bijusi.

Ārlietu ministrijas komunikācijas grupa "Kas Jauns Avīzi" informē: “Ārlietu dienesta uzmanības lokā šis jautājums nonāca jau pagājušajā gadā. Latvijas vēstniece Itālijā [Solvita Āboltiņa] kopā ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem sazinājās gan ar izdevēju, gan Itālijas Izglītības ministriju un aicināja korekti attēlot Baltijas valstu robežas ģeogrāfijas kartēs un mācību grāmatās. Mums ir zināms, ka Itālijas izglītības sistēma ļauj skolām brīvi izvēlēties mācību grāmatas no dažādiem izdevējiem.”

Visu trīs Baltijas valstu vēstniecības Itālijā vērsušās gan pie izdevēja, gan Itālijas Izglītības ministrijā, norādot uz joprojām neveiktajiem labojumiem skolēnu mācību materiālos.

Vēstule ministram

Šī nav pirmā reize, kad mācību grāmatās Itālijā publicētas kļūdainas kartes. Pagājušajā gadā Baltijas valstu vēstnieki Itālijā parakstīja kopīgu vēstuli Itālijas izglītības, universitāšu un pētniecības ministram Patricio Bjanki un vienam no mācību grāmatu izdevējiem, paužot protestu pret Baltijas valstu iekļaušanu Krievijas reģionā.

Vēstnieki aicināja šīs būtiskās kļūdas iespējami ātri novērst, iekļaujot informāciju par Baltijas valstīm Ziemeļeiropas reģionā. Izdevējs solījis nākamajā izdevumā šos trūkumus novērst.

Visdrīzāk neuzmanība

Tāpat uz notikušo reaģējusi arī Lietuvas vēstniecība Itālijā. Vēstnieks Ričards Šlepavičs portālam LRT.lt paudis: “Visticamāk, ka tā ir kvalificējama kā neuzmanība vai nevērība, un būtu grūti pieļaut domu, ka tā var varētu būtu situācija, kad kāds ar nolūku atbalsta Krievijas ambīcijas atjaunot PSRS tās iepriekšējā teritorijā.”

Visas trīs Baltijas valstis saņēmušas Itālijas oficiālo iestāžu atvainošanos, un mācību līdzekļa elektroniskajā versijā kļūda visai ātri izlabota.

Jautājums tikai, kad tiek plānots nākamais šīs grāmatas izdevums, jo, spriežot pēc līdzšinējās prakses, tas varētu notikt tikai pēc trim gadiem. Tas nozīmē, ka visu šo laiku Itālijas skolēni gūs nepareizu priekšstatu par ģeogrāfiju – sevišķi aktuāla varētu būt neizpratne, kādēļ Krievija uzbrukusi Ukrainai, ja tā ir vienas valsts teritorija.