foto: Kommersant Photo Agency/Shutterstock/ Vida Press
"Šis ir svarīgakais, ko jūs jebkad uzņemsiet savā mūžā" - pirmizrādi piedzīvojusi dokumentālā filma par Alekseju Navaļniju
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Pasaulē
2022. gada 26. janvāris, 10:33

"Šis ir svarīgakais, ko jūs jebkad uzņemsiet savā mūžā" - pirmizrādi piedzīvojusi dokumentālā filma par Alekseju Navaļniju

Jauns.lv

Dokumentālā filma par Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, kurš izdzīvoja šķietamu indēšanas mēģinājumu, piedzīvojusi pirmizrādi Sandensas filmu festivālā ASV.

90 minūšu garā filma “Navaļnijs” tika uzņemta vairāku mēnešu laikā, kad viņš 2020. gada beigās Vācijā atguvās no saindēšanas mēģinājuma. Filmā iekļautas intervijas ar Navaļniju, viņa sievu Jūliju un tuvākajiem cilvēkiem.

Visneparastākā filmas daļa ir uzņemta Navaļnija Melnā meža slēptuvē, Vācijā. Izliekoties par niknu drošības dienesta priekšnieku, viņš piezvanīja vienam no cilvēkiem, kas turēts aizdomās par saindēšanu, un lika viņam atklāt detaļas par slepkavības mēģinājumu.

“Atceros, kad teicu: “Šis ir svarīgākais, ko jūs jebkad uzņemsiet savā mūžā”,” intervijā ar “The Hollywood Reporter” stāstīja filmas režisors Daniels Roers.

“Pēc tam visi bija apjukuši. Mēs skraidījām apkārt kā vistas ar nogrieztām galvām,” turpināja Roers.

Aleksejs Navaļnijs klausās tiesas spriedumu

Maskavas tiesa otrdien apmierinājusi Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) prasību nomainīt opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam 2014.gadā piespriesto nosacīto sodu ...

gallery icon

Režisors sākotnēji plānoja veidot filmu par kādu citu tēmu ar Kristo Grozevu, bulgāru izmeklētāju, kas strādā ar tiešsaistes izmeklēšanas žurnālistu komandu “Bellingcat”.

Tomēr pēc Navaļnija saindēšanās Grozevs sāka meklēt informāciju par to, kurš varētu būt bijis vainīgais. Nelegāli iegādājoties telefonu ierakstus un lidojumu informāciju, viņš uzzināja par astoņu cilvēku grupu no Krievijas drošības dienestiem, kuri vairākus gadus bija izsekojuši Navaļniju Krievijas teritorijā.

Grozevs sazinājās ar Navaļniju un devās uz Vāciju, lai tiktos ar viņu un dalītos ar atklāto informāciju. Roers devās viņam līdzi un izrādījās, ka Navaļnijs ar komandu jau bija ieplānojis filmas veidošanu, kā rezultātā abi sāka sadarboties.

“Kad Aleksejs Berlīnē pamodās no komas, viņam bija divas vīzijas. Viena no tām bija veikt apjomīgo izmeklēšanu par Vladimira Putina pili un viņa nelikumīgo bagātību. Un otra – uzņemt šo lielo, pēc viņa domām, Holivudas dokumentālo filmu,” sacīja Roers.

Navaļnijs saslima 2020. gada augustā, kad ar lidmašīnu lidoja no Tomskas uz Maskavu. Pateicoties pilota ātrajai reakcijai, kurš veica ārkārtas nosēšanos Omskā, viņš negāja bojā un vēlāk tika pārvests uz Berlīni, kur ilgi un lēni atveseļojās.

Kremlis ir noliedzis līdzdalību indēšanā un prezidents Vladimirs Putins ir atteicies publiski izteikt Navaļnija vārdu, atsaucoties uz viņu kā “to džentelmeni”, “kāds konkrēts personāžs” vai “Berlīnes pacients”.

Filma noslēdzas ar Navaļnija atgriešanos Krievijā 2021. gada janvārī. Viņš tika aizturēts, ierodoties lidostā, un vēlāk viņam piesprieda divus gadus un astoņus mēnešus cietumā par iepriekšējās notiesāšanas noteiktumu pārkāpšanu, kas plaši tika uzskatīta par politiski motivētu.

Navaļniju gaida Vnukovas lidostā Maskavā

Maskavas Vnukovas lidostā svētdien pastiprināti drošības pasākumi pirms gaidāmās opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atgriešanās Krievijā.

gallery icon

Kopš Navaļnija saindēšanas viņa Pretkorupcijas fonds ir pasludināts par ekstrēmistu organizāciju, un daudzi tās vadītāji un koordinatori ir bijuši spiesti bēgt no valsts.

Ziņas par filmas tapšanu tika turētas noslēpumā līdz par šim mēnesim, un tās pirmizrāde Sandensas filmu festivālā tika publiskota pēdējā brīdī. Tā notika tiešsaistē otrdienas vakarā, jo šī gada festivāls norisinās virtuāli epidemioloģisko ierobežojumu dēļ.

Filmu varēs skatīties "CNN" un "HBO" straumēšanas vietnēs.