foto: unsplash.com
Cēlu mērķu vārdā arvien vairāk jaunu vīriešu izvēlas veikt vazektomiju
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2022. gada 13. janvāris, 13:14

Cēlu mērķu vārdā arvien vairāk jaunu vīriešu izvēlas veikt vazektomiju

Jauns.lv

Klimata krīzei kļūstot aktuālākai, arvien vairāk jaunu vīriešu bez bērniem pieņem drastisku lēmumu veikt sterilizāciju jeb vazektomiju - ķirurģisku kontracepcijas metodi, ziņo "The Guardian".

Kad Loids Viljamsons no Eseksas pagājušā gada novembra beigās ieradās klīnikā un apgūlās uz operāciju galda, viņš nosprieda, ka šī ir vairāku gadu ilgu dvēseles meklējumu ķirurģiska kulminācija. 30 gadu vecais vīrietis atceras, ka bērnībā gribējis ģimeni, taču dzīves laikā kaut kas mainījies.

"Es nodomāju: zini ko? Es nevēlos šajā pasaulē ienest jaunu dzīvību, jo tā ir diezgan sūdīga, un tā tikai pasliktinās," viņš pauž divas nedēļas pēc vazektomijas.

Viljamsonu veikt sterilizāciju lielā mērā pamudinājusi klimata krīze. Viņš uzskata, ka neradīt bērnus ir viena no lietām, ko indivīdi var darīt, lai pasaulei palīdzētu. "Mēs nevaram uzgrūst savu oglekļa problēmu nākamajai paaudzei, jo tas nebūs godīgi pret viņiem," viņš saka.

Vīrietis norāda, ka pazīst arī citus savus vienaudžus bez bērniem, kuri domā darīt tieši to pašu. Lai gan ticamu datu par veikto vazektomiju skaitu un pacientu motivāciju ir maz, arvien vairāk pierādījumu liecina, ka vīrieši visā pasaulē arvien biežāk pieņem lēmumu veikt šo operāciju.

Senāk iemesls bija dzīvesveids, tagad - vide

Austrālijas ģimenes ārsts un viens no pasaulē ražīgākajiem vazektomijas veicējiem Niks Demediuks norāda, ka lielākā daļa viņa pacientu ir tēvi, kas vecāki par 35 gadiem. Taču ārsts, kurš kopš 1981. gada ir veicis vairāk nekā 40 000 procedūru, tagad lēš, ka aptuveni 200 no 4000 pacientu, kas gada laikā apmeklē viņa klīniku, nu ir jaunāki vīrieši bez bērniem. Apmēram 130 no viņiem saka, ka dara to planētas labā.

"Senākos laikos tas vienkārši bija dzīvesveids," par jauniem pacientiem, kuri izvēlējušies veikt vazektomiju, stāsta Demediuks. "Viņi gribēja apceļot pasauli, strādāt un neuzņemties atbildību par bērnu. Tomēr pēdējo trīs vai četru gadu laikā par dominējošo operācijas iemeslu kļuvusi vide."

Šo pacientu argumentiem ir arī zinātnisks pamatojums - 2017. gadā veiktā pētījumā teikts, ka visefektīvākā rīcība, ko indivīds var darīt, lai palīdzētu planētai, ir radīt par vienu bērnu mazāk.

Arī Lielbritānijas princis Harijs, atsaucoties uz klimata krīzi, 2019. gadā intervijā žurnālam "Vogue" atklāja, ka viņam nebūs vairāk par diviem bērniem.

Asociētais profesors Metjū Šneiders-Maijersons no Jēlas koledžas Singapūrā pagājušajā gadā veica detalizētu aptauju, kurā piedalījās 600 cilvēku vecumā no 27 līdz 45 gadiem, kuri bija noraizējušies par klimata krīzi.

No viņiem 96% uztraucās, ka viņu bērniem nāksies smagi cīnīties, lai attīstītos un pat izdzīvotu sliktākajos klimata scenārijos, savukārt 60% bija nobažījušies par savu potenciālo pēcnācēju oglekļa pēdas nospiedumu.

Kā tiek veikta vazektomija?

Vazektomija ir vīriešu ķirurģiskā kontracepcija, kad tiek pārgrieztas un pārsietas sēklas saites, caur kurām no sēkliniekiem tiek izvadīti gatavi spermatozoīdi. 

Operācija, kas agrāk bija invazīvāka un tika veikta vispārējā anestēzijā, tagad parasti norit pat bez asiņošanas, jo operācijā nav iesaistīts skalpelis. Operācija tiek veikta caur maziem griezieniem sēklinieku maisiņā, caur kuriem tiek atrastas, izdalītas un pārdalītas sēklas saites. 

Viss process ilgst aptuveni 15 minūtes un ir vairāk nekā 99% efektīvs.

Lai gan vazektomija nav neatgriezeniska, nav arī garantijas, ka pēc sēklas vadu sašūšanas no jauna izdosies radīt pēcnācējus.