foto: Alain ROBERT/SIPA/Shutterstock/ Vida Press
Par "Francijas Trampu" dēvētais Zemūrs paziņo par kandidēšanu prezidenta vēlēšanās
"Es esmu nolēmis ņemt mūsu likteni savās rokās. Esmu nolēmis kandidēt prezidenta vēlēšanās," paziņoja Zemūrs
Pasaulē
2021. gada 30. novembris, 16:05

Par "Francijas Trampu" dēvētais Zemūrs paziņo par kandidēšanu prezidenta vēlēšanās

Jauns.lv / LETA

Francijas galēji labējais žurnālists Ēriks Zemūrs otrdien paziņojis par kandidēšanu prezidenta vēlēšanās nākamgad.

63 gadus vecais Zemūrs, kurš reizēm tiek dēvēts par "Francijas Trampu", iesaistījās politikā septembrī, kad viņš aizgāja no sava televīzijas šova un sāka apceļot Franciju, lai reklamētu savu grāmatu un tiktos ar tautu vāji maskētā kampaņā.

"Es esmu nolēmis ņemt mūsu likteni savās rokās. Esmu nolēmis kandidēt prezidenta vēlēšanās," vietnē "YouTube" publiskotā video paziņoja Zemūrs, brīdinot par imigrācijas radītajām briesmām un solot atjaunot Francijas ietekmi uz pasaules skatuves.

Viņš sacīja, ka Francija nav jāreformē, bet jāglābj, apgalvojot, ka daudzi vēlētāji vairs neatpazīst šo valsti.

Nosodot Francijas "pagrimumu un dekadenci", Zemūrs sacīja, ka Makrons ir solījis būt kaut kas jauns, taču izrādījies tikai "savu priekšgājēju sintēze".

Oficiālais paziņojums apstiprinājis Zemūra uzskatus, ka viņam ir pietiekamas finanses un atbalsts, lai prezidenta vēlēšanās aprīlī sacenstos gan ar tagadējo prezidentu Emanuelu Makronu, gan galēji labējo veterāni Marinu Lepēnu.

Gaidāms, ka Zemūrs sarīkos savu pirmo oficiālo kampaņas mītiņu svētdienas rītā Parīzē. Antifašisti un arodbiedrības ir solījuši šajā dienā rīkot "Zemūra apklusināšanas" demonstrāciju.

Zemūrs, kurš ticis notiesāts par rasu naida kurināšanu, tiek uzskatīts par iespējamu konkurentu Nacionālās apvienības (RN) līderei Marinai Lepēnai, kura jau ir paziņojusi, ka kandidēs prezidenta vēlēšanās.

Sabiedriskās domas aptaujās atbalsts Zemūram pieauga septembrī un oktobrī, kad viņš īsu laiku bija galvenais sāncensis Makronam, bet novembrī viņa popularitāte ir kritusies.

Saskaņā ar jaunākās aptaujas datiem Zemūrs vēlēšanu pirmajā kārtā iegūtu 14-15% balsu, kas ir par 2-3 procentpunktiem mazāk nekā novembra sākumā veiktā aptaujā. Makrons pirmajā kārtā iegūtu 25%, bet Lepēna - 19-20%.

Analītiķi uzsver, ka vēlēšanu iznākums ir ļoti neskaidrs, jo galvenā labējā partija Republikāņi tikai sestdien paziņos savu kandidātu.