Pasaulē
2021. gada 26. novembris, 18:11

VIDEO: Lietuvas robežsargi apturētā kravas auto atrod un aiztur četrus Irākas pilsoņus

Jauns.lv

Lietuvas robežsardze apstiprinājusi, ka vakardien no Baltkrievijas Lietuvas teritorijā iebraukušā kravas automašīnā identificēti četru nelegālie imigranti - Irākas pilsoņi. Viņu aizturēšana nofilmēta.

Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta pārstāvis Gedrius Mišutis informēja kaimiņvalsts medijus, ka kravas auto tika apturēts 25. novembra pēcpusdienā.

“No Baltkrievijas brauca kravas auto, robežsargi to pārbaudīja – atverot kravas nodalījuma durvis, tika konstatēts, ka tur, kopā ar pārvadājamo kravu, atrodas četras personas," sacīja Lietuvas Valsts robežsardzes pārstāvis.

Pēc viņa vārdiem, kravas mašīna ir reģistrēta Baltkrievijā un pie stūres atradies šīs valsts pilsonis. Pēc aizturēšanas irākieši un šoferis tikuši nopratināti.

Pirmie par incidentu uz Lietuvas-Baltkrievijas robežas ziņojuši Lietuvas radio un televīzija (LRT).

Lukašenko uzrunā migrantus uz Baltkrievijas un Polijas robežas

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko piektdien migrantiem pie Polijas robežas sacījis, ka neapturēs viņu mēģinājumus iekļūt Eiropas Savienībā (ES), un aicinājis ...

gallery icon
12

Tikmēr Baltkrievijas opozīcijas uzturēts informācijas resurss Motolko Help" norāda uz to, ka, viņuprāt, video ir redzami robežsargi, kas pārbauda plombētas kravas automašīnas kravas nodalījuma durvis.

Tas nozīmējot, ka migranti tajā iekļuvuši vēl pirms muitas.

Šogad Lietuvā nelikumīgi iekļuvuši gandrīz 4,2 tūkstoši nelegālo migrantu, lielākā daļa no tiem šķērsojuši robežu laikaposmā līdz augustam.

No augusta sākuma, kad, pateicoties varasiestāžu lēmumiem, robežsargi ieguva plašākas tiesības un rīcībspēju novērst mēģinājumus nelegāli šķērsot robežu, Lietuvā neielaisti 7,4 tūkstoši cilvēku.

Viļņa un Eiropas Savienība apsūdz Minskas režīmu un Aleksandru Lukašenko migrantu plūsmas veicināšanā un dēvē notiekošo par hibrīdkara izpausmi.

Šī iemesla dēļ Lietuvā izsludināta ārkārtējā situācija pie robežas.

Lietuva domā par kontrolpunktu slēgšanu

Ja pieaugs nelegālo imigrantu mēģinājumi no Baltkrievijas nokļūt Lietuvā, slēpjoties kravas automašīnās, Lietuva varētu slēgt kontrolpunktus pie kaimiņvalsts robežas, piektdien paziņojusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Novērojam jaunus gadījumus, kad tiek mēģināts iebraukt Lietuvā kravas automašīnās, tāpēc pieņemts lēmums pastiprināt transportlīdzekļu kontroli," viņa piektdien sacījusi žurnālistiem Lazdiju rajonā.

"Ja redzēsim, ka šādas tendences pieaug, mēs noteikti ļoti nopietni apsvērsim robežkontroles punktu slēgšanu."

Lietuvas Seims šomēnes pēc valdības ieteikuma nolēma uz vienu mēnesi ieviest pastiprinātu ārkārtējo stāvokli pašvaldībās gar Baltkrievijas robežu, kā arī nelegālo migrantu izmitināšanas vietās, ņemot vērā riskus, kas saistīti ar lielu migrantu masu koncentrēšanos Baltkrievijā pie Polijas robežas.

Lietuva arī nosūtījusi uz Baltkrievijas pierobežu policijas un karavīru papildspēkus.