foto: AP/Scanpix
Izdzirdot attaisnojošo spriedumu, 18 gadus vecais jaunietis, kurš tika apsūdzēts divu cilvēku slepkavībā, gandrīz noģībst
Kamēr tiesnesis nolasīja žūrijas lēmumu – piecas reizes izrunājot vārdus "nevainīgs", Ritenhauss gandrīz zaudēja samaņu.
Pasaulē
2021. gada 20. novembris, 11:27

Izdzirdot attaisnojošo spriedumu, 18 gadus vecais jaunietis, kurš tika apsūdzēts divu cilvēku slepkavībā, gandrīz noģībst

Jauns.lv

Žūrija attaisnojusi 18 gadus veco Kailu Ritenhausu visos apsūdzības punktos, tostarp arī par divu cilvēku nogalināšanu vardarbīgu pretrasisma protestu laikā Viskonsīnā. Puiša advokāti uzstāja, ka viņa darbības iekļāvās pašaizsardzības ietvaros, vēsta BBC.

12 cilvēku žūrija atzina, ka jaunietis, kurš ar pusautomātisko šauteni nogalināja divus vīriešus, nav vainīgs slepkavībās, slepkavības mēģinājumā un citās mazākās apsūdzībās.

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka ciena tiesas attaisnojošo spriedumu.

Kaila Ritenhausa prāva kārtējo reizi sašķēlusi amerikāņu sabiedrību. Konservatīvie un ieroču tiesību aizstāvji jauno vīrieti atainoja kā varoni. Tiem, kas iestājās par šo tiesību ierobežošanu, Kaila stāsts vedina uz briesmām, kas var rasties pēc tam, kad ierocis saspringtā un strauji mainīgā situācijā nonāk nenobrieduša cilvēka rokās.

Izdzirdot spriedumu, jauneklis sāka trīcēt. Kamēr tiesnesis nolasīja žūrijas lēmumu – piecas reizes izrunājot vārdus "nevainīgs", Ritenhauss gandrīz zaudēja samaņu. Pēc sprieduma pasludināšanas viņš apskāva savu advokātu.

Ļaudis protestē pēc afroamerikāņa Džeikoba Bleika sašaušanas mugurā

gallery icon


Žūrijai bija nepieciešamas vairāk nekā trīs dienas, lai pieņemtu lēmumu. Baidoties no jauniem vardarbības uzliesmojumiem, varas iestādes Kenošā izvietoja Nacionālās gvardes karavīrus.

Traģiskie notikumi risinājās pērnā gada augustā pēc tam, kad Viskonsinas štata Kenošas pilsētā raisījās skaļi un plaši protesti afroamerikāņa Džeikoba Bleika sašaušanas dēļ. 29 gadus veco Bleiku mugurā bija sašāvuši likumsargi, viņu smagi ievainojot.
Pretrasisma protesti ātri vien pārauga vardarbībā, kuru laikā Ritenhauss nošāva divus vīriešus 26 un 36 gadu vecumā, bet vēl vienu 26 gadus vecu vīrieti ievainoja.

Dažas stundas pēc pusaudža attaisnošanas ASV ielās iziet protestētāji

Dažas stundas pēc pusaudža attaisnošanas Portlendas ielās izgāja nikni protestētāji, kuri  ielenca policistus un iedzina viņus garāžā. Aptuveni 150 protestētāji Oregonas galvaspilsētā izraisīja nelielus ugunsgrēkus, taču tika ātri izklīdināti, paziņoja kāds aculiecinieks.

foto: REUTERS/SCANPIX
Sieviete Ņujorkā protestē pret jaunieša attaisnošanu.

Likumsargi pat nav pielietojuši asaru gāzi vai gumijas lodes. Protestētāji ielās izgājuši arī citviet. Protestētāji nesa plakātus, uz kuriem bija rakstīti tādi saukļi, kā "Ritenhauss: slepkava rasists", "Tas ir nepareizi un jūs to zināt", "Rasistiskā sistēmā nav taisnīguma".

Ritnhauss pats stājas tiesas priekšā, sniedzot liecību par notikušo

18 gadus vecais jaunietis trešdien liecināja gandrīz visas dienas garumā un stāstīja, ka darbojies pašaizsardzības nolūkos, kad ar AR-15 tipa šauteni nāvējoši nošāva vīrieti, kurš bija viņam draudējis, metis ar plastmasas maisu un skrējis pakaļ.

foto: AP/Scanpix
Ritenhauss pats lēma liecināt tiesas priekšā .

"Es neko sliktu neizdarīju. Es sevi aizstāvēju," viņš liecināja. "Ja es būtu ļāvis viņam atņemt manu šaujamieroci, viņš būtu mani ar to nogalinājis un, iespējams, nogalinātu vēl vairāk cilvēku, ja es būtu ļāvis viņam dabūt savu ieroci."

Ritenhauss stāstīja, ka pēc tam šāvis vēl uz trim citiem cilvēkiem, jo viens no viņiem mēģināja viņam spert, otrs iesitis ar skrituļdēli, bet trešais pavērsis pret viņu ieroci.

Ritenhausa liecībām bija izšķiroša nozīme gan apsūdzības, gan aizstāvības argumentos par viņa darbībām 2020. gada 25. augusta naktī, kad Ritenhauss ar ieroci šāva uz četriem cilvēkiem, divus no viņiem nogalinot un vienu ievainojot.

Prokuratūra ir mēģinājusi pierādīt, ka Ritenhausa rīcība bija neapdomīga un noziedzīga, savukārt aizstāvība uzstāj, ka viņš rīkojies pašaizsardzības nolūkos.

Liecināšanas laikā Ritenhauss sācis histēriski raudāt, kā dēļ tiesas sēde uz laiku bija jāaptur.

Ritenhauss noliedza savu vainu sešās apsūdzībās, tostarp pirmās pakāpes tīšā slepkavībā, pirmās pakāpes netīšā slepkavībā un pirmās pakāpes tīšas slepkavības mēģinājumā.

Kas notika 25. augustā?

Ritenhauss, kurš Arizonas štata universitātē studē medicīnu, liecināja, ka dzīvo Ilinoisas štatā kopā ar savu māti. Viņš sacīja, ka 2020. gada 25. augustā ieradies Kenošā ar šauteni un nelielu medicīniskās palīdzības aprīkojumu, lai pievienotos bruņotu cilvēku grupai, kas aizsargāja automašīnu tirgotavu un sniedza pirmo palīdzību.

foto: AP/Scanpix
Ritenhauss (trešais no kreisās) ar savu aizstāvības grupu.

Jaunietis stāstīja, ka kāds 36 gadus vecs vīrietis viņam protestu laikā divreiz izteicis nāves draudus. Kad Ritenhauss atdalījies no pārējās bruņotās grupas, šis vīrietis viņam meties virsū, iemetot ar plastmasas maisu. Ritenhauss domājis, ka mestais priekšmets bijusi ķēde. Viņš četras reizes izšāvis uzbrucēja virzienā, nogalinot viņu.

Pēc tam Ritenhauss skrējis pa ielu, meklējot policiju, lai informētu viņus par notikušo, bet "bars viņu dzenājis". Skrienot jaunietim apreibusi galva un viņš nokritis zemē.

Kāda nezināma persona uzlekusi viņam virsū un centusies iespert, un Ritenhauss divreiz izšāvis. Pēc tam pie Ritenhausa piegājis kāds 26 gadus vecs vīrietis, iesitis viņam ar skrituļdēli un sagrābis viņa ieroci. Ritenhauss viņam vienu reizi iešāvis krūtīs, nogalinot.

foto: AP/Scanpix
Ritenhausa aizstāvji demonstrē, ka jaunietis varētu būt ievainojis cilvēku, aizstāvoties.

Trešais ievainotais bijis kāds vīrietis, kurš pieskrējis pie Ritenhausa un pielicis pie viņa galvas savu ieroci. Ritenhauss izšāvis, vīrieti ievainojot. Ievainotais gan tiesā liecinājis, ka nekad nav vērsis ieroci pret apsūdzēto Ritenhausu.

Vairums diskusiju tiesas zālē bija par to, kāpēc Ritenhauss vispār uz jau tā nokaitēto protestu bija paņēmis ieroci. Ritenhauss paskaidroja, ka to paņēmis, lai pasargātu sevi, lai gan noliedza, ka starp cilvēkiem juties apdraudēts.

"Es paņēmu līdzi ieroci savai aizsardzībai, taču nedomāju, ka man nāksies to izmantot un galu galā aizstāvēties," viņš liecināja. Viņš arī sacīja, ka nedomāja, ka šautene "izraisīs negatīvu reakciju" pūļa vidū.