Pasaulē
2021. gada 16. novembris, 15:15

Austrālijā gaida vasaru, bet vietām sagaida sniegu un jaunus aukstuma rekordus

Jauns.lv

Tikai divas nedēļas pirms vasaras sākšanās Austrālija saskārusies ar negaidītiem laikapstākļiem. Daudzviet temperatūra nokritusies pavasara beigām negaidīti zemu, bet vietām uzsnidzis arī sniegs.

Tasmānijas iedzīvotāji pirmdien piedzīvojuši aukstāko novembra rītu pēdējo 68 gadu laikā, temperatūrai pazeminoties līdz 2,9 grādiem. Tur daudzviet uzsnidzis arī sniegs. Apmulsušie iedzīvotāji iemūžinājuši sniegu, kas novērots Hobārtā un Velingtonas kalnā.

foto: VIA REUTERS
foto: VIA REUTERS

Velingtonas kalnā pirmdien piedzīvots aukstākais novembra rīts pēdējo 58 gadu laikā - temperatūra pazeminājās līdz -5,8 C.

Arī slēpošanas kūrorts "Hotham Alpine Resort" Viktorijas Alpos klāts ar 20 cm sniega.

Kā vēsta "9News", arī Melburna pārcietusi garāko četru dienu aukstāko periodu, kas piedzīvots novembrī pēdējo 167 gadu laikā.

No piektdienas līdz pirmdienai temperatūra saglabājusies zem 15,5 grādu atzīmes pēc Celsija, kas Melburnā ir neraksturīgi pavasara beigās. Meteoroloģijas birojs paziņojis, ka pirmdien bijusi aukstākā novembra diena kopš 2006. gada, kad temperatūra Melburnā sasniedza tikai 13,5 grādus pēc Celsija.

Šomēnes Melburnas vidējā temperatūra līdz šim bija 19,2 C, bet citus gadus novembra vidējā temperatūra sasniedz arī 22 C.

Tikmēr Kanbera piedzīvojusi aukstāko novembra trīs dienu periodu pēdējo 99 gadu laikā. Tur pēdējo dienu laikā nav bijis siltāks par 14 grādiem pēc Celsija.

Vēlā pavasarī Austrālijā ir neparasti redzēt sniegu. Meteorologi norādījuši, ka neparasti zemajā temperatūrā vainojams aukstais gaiss, kas no Antarktīdas virzās uz Austrālijas dienvidaustrumiem.