Pasaulē
2021. gada 27. oktobris, 15:30

ASV Asanža izdošanas bloķēšanu apstrīd Lielbritānijas tiesā

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas Augstā tiesa trešdien sāk izskatīt ASV valdības prasību pret Lielbritānijas tiesneses lēmumu bloķēt tīmekļa projekta "WikiLeaks" dibinātāja Džūljena Asanža izdošanu Savienotajām Valstīm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Divu dienu procesa sākumā ASV valdība lūdza Augsto tiesu atcelt janvārī pieņemto spriedumu, ar kuru atzīts, ka pastāv nopietni Asanža pašnāvības draudi, ja viņš tiktu nosūtīts pāri Atlantijas okeānam.

"Mēs uzstājam, ka apgabala tiesnesei nebija taisnība, nonākot pie secinājumiem, pie kādiem viņa nonāca," norādīja ASV valdības advokāts Džeimss Luiss.

foto: Ekrānuzņēmums
Aktīvisti pie Lielbritānijas Augstās tiesas protestē pret Asandža tiesāšanu.

Divi Augstās tiesas tiesneši nāks klajā ar savu lēmumu vēlāk, bet process saistībā ar šo lietu varētu turpināties arī pēc tam.

Lai arī ko Augstā tiesa nolemtu, gaidāmi turpmākas juridiskas cīkstēšanās mēneši vai pat gadi.

Ja ASV apelācija būs sekmīga, lieta tiks nosūtīta zemākas instances tiesai jaunam lēmumam.

Turklāt puse, kas zaudēs, varēs lūgt atļauju lietas tālākai izskatīšanai Lielbritānijas Augstākajā tiesā.

Londonas Centrālās krimināltiesas tiesnese Vanesa Baraitsera janvārī nolēma, ka Asanžam būs jāpaliek apcietinājumā, kamēr Lielbritānijas tiesa izskatīs ASV apelāciju par lēmumu neizdot viņu Savienotajām Valstīm.

Baraitsera norādīja, ka ASV Asanžs atrastos apcietinājumā gandrīz pilnīgā izolācijā un, iepazinusies ar paredzamo apcietinājuma apstākļu un procedūru aprakstu, viņa konstatēja, ka šīs procedūras nenovērsīs to, ka Asanžs var atrast iespēju izdarīt pašnāvību.

50 gadus vecajam Austrālijas pilsonim Asanžam izvirzītas apsūdzības par ASV pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010.gadā "WikiLeaks" publicētajiem tūkstošiem nopludināto militāro un diplomātisko dokumentu. Atbilstoši šīm apsūdzībām Asanžam draud 175 gadu cietumsods.

Asanžs septiņus gadus slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par savu līdzstrādnieču izvarošanu. 2019.gada gada novembrī Zviedrijas prokuratūra beidza izmeklēšanu šajā lietā.

2019.gada aprīlī Asanžs no vēstniecības tika izlikts, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja. Kopš tā laika viņš atrodas apcietinājumā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās