foto: REUTERS/SCANPIX
Muratovs velta Nobela Miera prēmiju nogalinātajiem "Novaja Gazeta" žurnālistiem un Navaļnijam
Pasaulē
2021. gada 8. oktobris, 21:50

Muratovs velta Nobela Miera prēmiju nogalinātajiem "Novaja Gazeta" žurnālistiem un Navaļnijam

Jauns.lv / LETA

Laikraksta "Novaja Gazeta" galvenais redaktors Dmitrijs Muratovs piektdien nule kā iegūto Nobela Miera prēmiju veltījis nogalinātajiem "Novaja Gazeta" žurnālistiem un ieslodzītajam Kremļa kritiķim Aleksejam Navaļnijam.

Jau vēstīts, ka šī gada Nobela Miera prēmija piešķirta Filipīnu žurnālistei Marijai Resai un Muratovam par viņu centieniem nosargāt vārda brīvību.

Muratovs žurnālistiem sacīja, ka nav piemērotākais balvas laureāts un to būtu pelnījuši visi "Novaja Gazeta" kritušie žurnālisti, kas "atdeva savu dzīvību par savu profesiju". Viņš piebilda, ka pats būtu piešķīris Nobela Miera prēmiju Navaļnijam.

"Tomēr domāju, ka tam cilvēkam vēl viss ir priekšā," sacīja Muratovs.

Kopš 2000.gada seši "Novaja gazeta" žurnālisti un darbinieki nogalināti saistībā ar profesionālo darbību, tostarp Anna Poļitkovska.

Muratovs, kurš ir viens no 1993.gadā izveidotā Krievijas neatkarīgā laikraksta "Novaja gazeta" dibinātājiem, paziņoja, ka daļu no naudas balvas ziedos neatkarīgajiem Krievijas medijiem. Taču viņš piebilda, ka nav pārliecināts, kā balva ietekmēs cenzūru.

Neilgi pēc Muratova paziņojuma presei Krievijas Tieslietu ministrija iekļāva "ārvalstu aģentu" sarakstā kārtējos deviņus cilvēkus, tostarp divus bijušos pētnieciskās žurnālistikas izdevuma "Projekt" žurnālistus. Ministrija pievienoja "ārvalstu aģentu" sarakstam arī starptautisko pētnieciskās žurnālistikas projektu "Bellingcat", kas izmeklēja Navaļnija saindēšanu.

Kritiķi pārmet Kremlim neatkarīgo mediju apsiešanu, kā rezultātā vairāki izdevumi ir pārtraukuši darbību un vairāki ietekmīgi žurnālisti pametuši valsti.

Taču Kremlis piektdien apsveica Muratovu ar Nobela Miera prēmijas iegūšanu, nodēvējot viņu par talantīgu un drosmīgu un uzticīgu saviem ideāliem.

Navaļnija līdzgaitnieki notikušo daudz nav komentējuši, bet tie, kuri izteicās, kritizēja Nobela komitejas izvēli.

"Pretenciozu un liekulīgu brīvībai veltītu runu vietā viņiem vajadzētu aizsargāt cilvēku, kurš izdzīvoja slepkavības mēģinājumā un kuru slepkavas saņēmušas gūstā," norādīja Navaļnija līdzgaitnieks Ruslans Šavedinovs.