foto: REUTERS/SCANPIX
FOTOSTĀSTS: cieši piekļauts mīļākajai rotaļlietai, slimnīcā ASV ar Covid-19 cīnās divgadīgais Adrians
Divgadīgais Adrians no Covid-19 cietis tik smagi, ka viņam nepieciešama plaušu ventilēšana
Pasaulē
2021. gada 7. oktobris, 12:53

FOTOSTĀSTS: cieši piekļauts mīļākajai rotaļlietai, slimnīcā ASV ar Covid-19 cīnās divgadīgais Adrians

Jauns.lv

Kad Tifānijas divus gadus vecais dēls pagājušās nedēļas sākumā sāka justies slikti, viņai pat nebija aizdomu, ka pie vainas varētu būt Covid-19. Neviens cits ģimenē nebija saslimis. Tifānija mazajam Adrianam iedeva klepus sīrupu un novietoja viņa istabā gaisa mitrinātāju.

Jau piektdien mazulis pamodās, smagi nosvīdis, un elpošana kļuva apgrūtinoša. Tifānija steigšus veda puisēnu uz slimnīcu nelielā pilsētiņā Ilinoisas štatā, kur ārsti divgadniekam veica krūšu kurvja rentgenu un veica Covid-19 testu.

Jau pēc brīža puisēns ar medikopteru tika nogādāts uz aptuveni 130 kilometru attālo Kardināla Glenona bērnu slimnīcu Sentluisā.

"Es nezināju, vai viņš to izturēs," ziņu aģentūrai "Reuters" stāsta Adriana mamma. "Es kļuvu ļoti emocionāla un satraukta."

Mazais Adrians slimnīcā ASV cīnās ar Covid-19

Kad Tifānijas divus gadus vecais dēls pagājušās nedēļas sākumā sāka justies slikti, viņai pat nebija aizdomu, ka pie vainas varētu ...

gallery icon

Viens no vairāk nekā 840 tūkstošiem

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra datiem, Adrians ir viens no vairāk nekā 840 000 bērnu ASV, kas jaunāki par četriem gadiem un kopš pandēmijas sākuma saslimuši ar Covid-19.

Nepieciešamība bērnus hospitalizēt joprojām ir zema: mazāk nekā 1% bērnu ar Covid-19 ASV tiek hospitalizēti, un bērni sastāda 2,5% no visiem ar Covid-19 saistītajiem stacionēšanas gadījumiem. 

Kamēr kopumā ASV Covid-19 gadījumu skaits šobrīd samazinās, saslimušos aizvien biežāk skar ļoti lipīgais vīrusa delta variants, kas bija pieķēries arī Adrianam.

Otrdienas vēlā vakarā Adrians tika pieslēgts plaušu ventilatoram, cieši ieskauts segā ar savu mīļāko multfilmas "Ķepu patruļa" rotaļlietu blakus.

Par laimi, pāris pēdējo dienu laikā puisēna plaušas ir spējušas atkopties un, iespējams, jau drīz intubēšana vairs nebūs nepieciešama.

"Gribu, lai cilvēki saprot, ka tas ir nopietni"

Kā norāda "Reuters", ASV kopš pandēmijas sākuma Covid-19 laupījis dzīvību vairāk nekā 700 tūkstošiem iedzīvotāju, no kuriem vairāk nekā 500 bijuši bērni.

ASV veselības regulatori šī mēneša beigās iecerējuši apsvērt "Pfizer-BioNTech" vakcīnas apstiprināšanu bērniem vecumā no 5 līdz 11 gadiem, bet šī gada beigās vai nākamā gada sākumā spriest, vai vakcinēt pret koronavīrusu nevajadzētu arī bērnus, kas jaunāki par 5 gadiem.

Adrianam, kuram pēc mēneša apritēs 3 gadi, kreisajā plaušā bija attīstījusies pneimonija. Tifānija stāsta, ka dēlam ar elpošanu bijis tik smagi, ka viņš minūtē centies gaisu ievilkt 76 reizes, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā parasti. Slimnīcā ārsti un medmāsas puisēnu nomierinājušas un pieslēgušas elpošanas caurulītēm intensīvās terapijas nodaļā.

Tifānija naktis pavada uz dīvāna dēla palātā. Viņa nezina, kā mazais saslimis ar Covid-19, bet viņa pati infekciju pārslimojusi aizvadītajā vasarā. Sieviete stāsta, ka nav vakcinējusies pret Covid-19, jo sirgst ar retu autoimūno slimību -  Gijēna-Barē sindromu.

Savukārt Adriana tēvs, kurš mājās rūpējas par pāra jaunāko mazuli, saņēmis tikai vienu vakcīnas devu. Tifānija domā, ka vīrusu, iespējams, mājās no darba atnesis vīrs, lai gan visiem darbiniekiem rūpnīcā, kur vīrietis strādā, ir jāvalkā sejas maskas un jāievēro distance.

21 gadu vecā sieviete ir ļoti pateicīga mediķiem par rūpēm, ko viņas bērns ir saņēmis. Viņa tic, ka mazais izķepurosies un cer, ka Adriana stāsts palīdzēs cilvēkiem saprast, ar ko var beigties vīrusa nodošana maziem bērniem un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu.

"Es tikai gribu, lai cilvēki saprot, ka tas ir nopietni," viņa sacīja.