Atklātas Tokijas paralimpiskās spēles

Japānas galvaspilsētā Tokijā vien nedaudz vairāk nekā divas nedēļas pēc olimpisko spēļu noslēguma ceremonijas atklātas paralimpiskās spēles.

gallery icon
47
Pasaulē
2021. gada 24. augusts, 17:41

Atklātas Tokijas paralimpiskās spēles

Jauns.lv / LETA

Japānas galvaspilsētā Tokijā nedaudz vairāk nekā divas nedēļas pēc olimpisko spēļu noslēguma ceremonijas otrdien atklātas paralimpiskās spēles.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Otrdien spēles atklāja Japānas imperators Naruhito.

Vienkāršā un gaumīgā atklāšanas ceremonijā olimpisko lāpu aizdedza trīs parasportisti, kas pārstāv ratiņtenisu, pauerliftingu un boču.

Latvijas karognesēji atklāšanas ceremonijā bija vieglatlēts Aigars Apinis un loka šāvēja Ieva Melle.

Tāpat kā Tokijas olimpiskās spēles, arī paralimpiskās spēles tika pārceltas par gadu un notiks 12 mēnešus vēlāk, nekā sākotnēji plānots.

Tieši 12 dienas pirms paralimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas Japānā notika pirmā lāpas iedegšanas ceremonija. Šogad organizatori lēma, ka nedēļas laikā lāpas iedegšanas ceremonija notiks dažādās pilsētās bez ierastās lāpas stafetes.

Tāpat kā Tokijas olimpiskās spēles, arī paralimpiskās spēles norisināsies bez skatītāju klātbūtnes, taču ar vienu izņēmumu. Paralimpiskās spēles klātienē varēs vērot nelielas skolēnu grupas, kas saņēmušas atļauju no konkrētās mācību iestādes un no saviem vecākiem. Tokijā ārkārtas stāvoklis būs spēkā vismaz līdz 12.septembrim.

Latvijas komanda Tokijas paralimpiskajās spēlēs

Tokijas paralimpiskajās spēlēs Latvijas komandu pārstāvēs septiņi sportisti sešās disciplīnās, no kuriem karognesēji būs Aigars Apinis un Ieva Melle, pirmdien ...

gallery icon
54

Tokija kļuvusi par vienīgo pilsētu pasaulē, kas uzņēmusi divas paralimpiskās spēles. 1964.gadā Tokijas paralimpiskajās spēlēs piedalījās 375 sportisti no 21 valsts, bet šogad paralimpiskajās spēlēs būs pārstāvētas 162 nācijas 22 dažādos sporta veidos. Par 539 medaļu komplektiem cīnīsies aptuveni 4400 sportistu.

Butānas, Grenādas, Maldīvu, Paragvajas un Sentvinsentas un Grenadīnu sportisti paralimpiskajās spēlēs startēs pirmo reizi. 

Paralimpiskajās spēlēs dažādu iemeslu dēļ nepiedalīsies 21 valsts pārstāvji. To vidū ir arī Afganistāna, kurā varu teju visā valsts teritorijā sagrābuši talibi. Šī iemesla dēļ no lidostas galvaspilsētā Kabulā tiek veikti tikai evakuācijas reisi.

Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (IPC) prezidents Endrū Parsons pirmdien norādīja, ka, lai arī situācija Afganistānā ļoti apbēdina, Tokijas paralimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā būs redzams arī Afganistānas karogs. To stadionā ienesa Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) komisārs bēgļu jautājumos.

Šoreiz paralimpiskajā programmā nebūs iekļauta burāšana un futbols ar septiņiem laukuma spēlētājiem, bet to vietā klāt nākušas badmintona un taekvondo sacensības.

Salīdzinot ar Riodežaneiro paralimpiskajām spēlēm, kanoe airēšanas, šaušanas, galda tenisa un ratiņpaukošanas sportos šovasar būs vairāk izcīnāmo medaļu komplektu. Savukārt mazāk disciplīnu paredzēts vieglatlētikas un peldēšanas sacensībās.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Zīmīgi, ka vieglatlētikā iekļauta jauna disciplīna - jauktā stafete. Tās pirmo posmu veiks sportisti ar redzes traucējumiem, stafetes kociņu pārņems sportisti ar amputētām ķermeņa daļām, tālāk sekos vieglatlēti ar cerebrālo trieku vai koordinācijas problēmām, bet stafeti noslēgs ratiņkrēslā sēdošie.

Peldēšanā S-14 grupas pārstāvjiem būs iespēja piedalīties 4x100 metru stafetē.

Latvijas komandu diska mešanā sesto reizi pārstāvēs Aigars Apinis, kā arī Diāna Dadzīte, kura otro reizi paralimpiskajās spēlēs metīs arī šķēpu. Lodes grūšanā ceturto reizi startēs Edgars Bergs, bet pirmo reizi paralimpiskajās spēlēs piedalīsies Baiba Rorbaha, kura startēs vālītes mešanas disciplīnā. Iejādē trešo reizi piedalīsies Rihards Snikus, bet viņa zirgam tās būs otrās paralimpiskās spēles.

Peldēšanā Latviju pārstāvēs Jurijs Semjonovs, kurš paralimpiskajās spēlēs piedalīsies pirmo reizi, bet loka šaušanā pieteikta Ieva Melle.

Latvijas sportistus atbalstīs treneri un asistenti Aldis Šūpulnieks, Gunta Ozoliņa, Ināra Aperāne, Maija Ukstiņa, Darja Tihomirova un Agnese Roziņa un Haralds Lučkovskis. Sporta ārste būs Sandra Rozenštoka un fizioterapeite Signe Rinkule.

Latvijas delegācijas vadītāja ir Zane Skujiņa.

Šīs ir astotās vasaras paralimpiskās spēles pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, kurās piedalīsies pašmāju sportisti.

Kopumā Tokijā šogad paralimpisko spēļu programmā iekļauti 22 sporta veidi - loka šaušana, badmintons, boča, kanoe airēšana, riteņbraukšana, paralimpiskā iejāde, futbols, golbols, galda teniss, teikvando, džudo, pauerliftings, airēšana, šaušana, sēdvolejbols, peldēšana, triatlons, ratiņbasketbols, ratiņpaukošana, ratiņregbijs, kā arī ratiņteniss.

Saistībā ar Tokijas olimpisko spēļu norisi kopumā tikuši konstatēti 546 Covid-19 gadījumi.

Paralimpiskās spēles Tokijās norisināsies no 24.augusta līdz 5.septembrim.