Pasaulē
2021. gada 24. augusts, 13:41

Pirmo reizi novērojumu vēsturē Grenlandes virsotni skārušas lietavas

Jauns.lv

Grenlandes virsotni, kam raksturīgi ledaini laikapstākļi, vairākas dienas skārušas spēcīgas lietavas. Tas ir noticis pirmo reizi laikapstākļu novērojumu vēsturē, kas sākti 1950. gadā.

Trīs dienu periodā no 14. līdz 16. augustam virs augstākās Grenlandes virsotnes nolija teju septiņi miljardi tonnu lietus ūdens, ziņo pētnieki.

Turklāt šajā laikā lietus skartajā zonā trešo reizi mazāk nekā desmit gadu laikā tika reģistrēta temperatūra, kas bija augstāka par nulle grādiem Celsija skalā. Tā noturējās aptuveni deviņas stundas, rāda Grenlandes sniega un ledus datu centra novērojumi.

Iepriekš tik silti laikapstākļi novēroti vēl 2019. un 2012. gadā. Tomēr pirms šī gadsimta temperatūras, kas pārsniegušas nulles grādu robežu, Grenlandes ledājos bijušas tikai sešas reizes pēdējo divu tūkstošu gadu laikā, medijam "New York Times" pavēstījis Dānijas Meteoroloģijas institūta vadošais pētnieks Martins Stendels. 

“Tas ir neticami, jo tas iezīmē jaunu nodaļu Grenlandes vēstures grāmatās,” sacīja Kolumbijas Universitātes pētnieks Marko Tedesko. “Šis ir patiešām kaut kas jauns.”

foto: Twitter: @arctic_today
ASV izpētes centra nometne Grenlandes ledāju virsotnē.

“Silti laikapstākļi un sezonālais ledus kušanas periods vienlaikus ar lietavām ir novedis pie lieliem daudzumiem kūstoša ledus un noteces okeānā,” pauduši klimata pētnieki. “Līdz šim nekad vēl nav ticis reģistrēts lietus šajā lokācijā, 3 216 metru augstumā.”

Klimata eksperti ir noraizējušies, ka šāds gadījums paātrinās jau patlaban notiekošo ledāju kušanu, palielinot jūras līmeni visapkārt pasaulē un ieviešot pārmaiņas laikapstākļos.

Kā vairāki klimata pētījumi ir norādījuši, Ziemeļu Ledus okeānā viss ledus varētu būt izksusis jau 2050. gadā, ja netiks veiktas steidzamas un krasas pārmaiņas siltumnīcas efekta gāzu emisiju ierobežošanai.

foto: Twitter: @arctic_today
Pētnieki Grenlandes ledājos.

Grenlandieši cīņā ar globālo sasilšanu

gallery icon