foto: Zumapress/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Sezonas laukstrādniekiem Ankaras provincē Turcijā nodrošināta izbraukuma vakcinācija.
Pasaulē
2021. gada 17. jūlijs, 06:27

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Eiropas Savienība ir sasniegusi mērķi piegādāt tik daudz Covid-19 vakcīnas devu, lai varētu sapotēt 70% no bloka pieaugušajiem pilsoņiem. Tālākais atkarīgs no 27 dalībvalstu valdībām, un dažām veicas labāk, citām – sliktāk, taču ES “vārdu ir turējusi”, uzsver Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņojis par veselības aprūpes sistēmas darbinieku obligātu vakcināciju pret Covid-19. Grieķijā līdz 16. augustam jāpotējas senioru aprūpes namu personālam un līdz septembrim veselības aprūpes darbiniekiem gan valsts, gan privātajā sektorā.

Malta pirmā Eiropā no 14. jūlija atļauj ierasties valstī tikai pilnībā vakcinētiem cilvēkiem. Vairums jauno inficēšanās gadījumu saistīti ar ārvalstu ceļotājiem. Tomēr slimnīcā atrodas tikai trīs Covid-19 pacienti, un veselības ministrs Kriss Ferne to min kā pierādījumu vakcinēšanās svarīgumam. Maltā ir augstākais vakcinēšanās līmenis Eiropā – pilnībā potējušies 79% pieaugušo, un 84% saņēmuši vismaz vienu devu.

"Moderna" izstrādātajai Covid-19 vakcīnai apstiprināts jauns nosaukums "Spikevax". Šī ir ražotāja iniciatīva, mainījies tikai vakcīnas nosaukums, nevis sastāvs.

Maskavas policija sākusi vairāk nekā 30 krimināllietu par viltotiem Covid-19 vakcinācijas sertifikātiem. Krievijā ir uzplaucis šo viltojumu melnais tirgus. Neatkarīga aptauja liecina, ka 54% krievu neplāno potēties. Tikmēr strauji izplatās koronavīrusa delta jeb Indijas paveids, kas Maskavā veido 90% no jaunajiem inficēšanās gadījumiem.

Turkmenistāna noteikusi par obligātu vakcinēšanos visiem pilngadīgajiem iedzīvotājiem, izņemot tos, kam to liedz veselības stāvoklis. Vienlaikus šī Vidusāzijas valsts oficiāli nav reģistrējusi nevienu gadījumu, kad kāds būtu inficējies ar jauno koronavīrusu. Pērn no Covid-19 Turkmenistānā gan nomira Turcijas diplomāts, un Lielbritānijas sūtnis atzina, ka inficējies šajā valstī. Turkmenistāna apstiprinājusi divas Krievijas un divas Ķīnas vakcīnas.

Kuba apstiprinājusi pašizstrādātu vakcīnu "Abdala", kas ir pirmā Latīņamerikā tapusī Covid-19 vakcīna, kas nonākusi līdz apstiprināšanas stadijai. Valsts laboratorija "BioCubaFarma" paziņojusi, ka efektivitāte pārsniedz 92% pēc trīs devām. Kuba nemēģina iegūt vakcīnas no citām valstīm, bet izvirzījusi mērķi sapotēt savus iedzīvotājus līdz gada beigām.