foto: unsplash.com
Starp Krieviju un Franciju izcēlies "šampaniešu karš"
Pasaulē
2021. gada 9. jūlijs, 06:10

Starp Krieviju un Franciju izcēlies "šampaniešu karš"

Jauns.lv

Krievija ieviesusi jaunu likumu, kas nosaka, ka turpmāk Francijas šampanieti būs jādēvē par dzirkstošo vīnu. Francijas šampaniešu industrija ir sašutusi, dažiem ražotājiem pat apturot eksportu uz Krieviju.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis jauno likumu 2. jūlijā. 

Saskaņā ar jauno likumu tikai Krievijā ražotais "Shampanskoye" tiks dēvēts par šampanieti, taču ikviens importētais produkts būs jādēvē par dzirkstošo vīnu. 

"Šampaņas iedzīvotāji pieprasa, lai Francijas un Eiropas diplomāti panāktu šī likuma izmaiņas," pirmdien oficiālā paziņojumā pauduši Francijas Šampanieša komitejas pārstāvji Maksims Tubarts un Žans-Marī Barijē. 

"Aizliegt Šampaņas ļaudīm izmantot šo vārdu ir skandalozi. Tas ir mūsu mantojums un acuraugs," paudis kāds industrijas pārstāvis. 

Francijas šampaniešu industrija jau izsenis uzskatījuši sevi par atsevišķu kategoriju, jo vārds "šampanietis" esot ekskluzīvs apzīmējums dzirkstošajiem dzērieniem, kas radīti Šampaņas reģionā Francijā. 

Strīdā iesaistījusies arī Eiropas Komisija, paužot, ka darīs visu, lai aizstāvētu savas tiesības un ir gatava rīkoties, ja šis likums stāsies spēkā. 

Kāds populārs Krievijas mūziķis Vasja Oblomovs soctīklā "Twitter" pajokojis, ka valstij nu visas automašīnas būtu jāsauc par "Mersedesiem", kamēr Vācijā izdotus modeļus par "ārzemēs ražotām mašīnām". Pat galvenā redaktore Krievijas sabiedriskajam televīzijas kanālam "RT" Margarita Semjonova atzinusi, ka jaunais likums šķiet muļķīgs. 

Krievijas industrijas eksperti uzskata, ka jaunais likums ticis pārprasts. Izmaiņu mērķis esot iekļaut visus importētos dzirkstošos dzērienus vienā kategorijā, tostarp arī itāļu prosecco un spāņu kavu. 

"Krievijas vīna ražotājiem ir ļoti svarīgi iekļauties globālajā vīna industrijā. Manuprāt, nav šaubu par to, ka īstais šampanietis tiek ražots Šampaņas reģionā," komentējis Pāvels Titovs, viena no Krievijas vadošā dzirkstošā vīna ražotājiem "Abrau-Durso" vadītājs. 

Pērn Covid-19 pandēmijas dēļ aizveroties klubiem un bāriem, Francijas šampaniešu industrija piedzīvoja krīzi. Šampaniešu eksports kritās par 18%, salīdzinot ar 2019. gadu. 

Patlaban indutrija ir atguvusies, cilvēkiem atkal svinot jubilejas, kāzas un citus svinīgus pasākumus. Jāatzīmē, ka Krievija ienesusi mazāk nekā 1% no Francijas šampanieša industrijas ienākumiem pērn. 

"To patērē tikai elitārā sabiedrības daļa," paudis Krievijas alkohola tirgus izpētes centra vadītājs Vadims Drobics. "Lielākā daļa  Krievijas iedzīvotāju to nevar atļauties."

Tomēr šis nav pirmais strīds, kurā iesaistījusies Francijas šampaniešu industrija. Iepriekš tā ķildojusies ar kādu mazu Šveices ciematu, kam arī nosaukums ir "Šampaņa". Rezultātā ciematam aizliegts izmantot savu vārdu uz vīniem vai citiem produktiem.