foto: EK pārstāvniecība Latvijā
Eiropas Savienībā sāk darboties digitālais Covid sertifikāts
Pasaulē
2021. gada 1. jūlijs, 17:33

Eiropas Savienībā sāk darboties digitālais Covid sertifikāts

Jauns.lv

No šodienas sāk piemērot regulu par Eiropas Savienības (ES) digitālo Covid sertifikātu. Tas nozīmē, ka ES pilsoņi un iedzīvotāji tagad varēs iegūt savus digitālos Covid sertifikātus, kas būs pārbaudāmi visā ES.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Paužot gandarījumu par ES digitālā Covid sertifikāta izmantošanas sākumu, Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena sacīja: "Eiropas Savienība pilda saviem pilsoņiem dotos solījumus. Eiropas digitālais Covid sertifikāts simbolizē atvērtu un drošu Eiropu, kas piesardzīgi atver robežas, pirmajā vietā allaž liekot iedzīvotāju veselību. Martā mēs apņēmāmies līdz vasaras brīvlaikam izveidot ES mēroga sistēmu, kas atvieglotu brīvu un drošu ceļošanu Eiropas Savienībā. Tagad varam apstiprināt: ES digitālā Covid sertifikātu sistēma ir izveidota un darbojas."

Vairums ES dalībvalstu jau ir pievienojušās sistēmai un ir gatavas izdot un pārbaudīt sertifikātus. Jau ir izveidoti vairāk nekā 200 miljoni sertifikātu.

ES digitālais Covid sertifikāts

ES digitālā Covid sertifikāta mērķis ir Covid-19 pandēmijas laikā atvieglot drošu un brīvu pārvietošanos Eiropas Savienībā. Visiem Eiropas iedzīvotājiem ir tiesības brīvi pārvietoties – arī bez sertifikāta, taču sertifikāts atvieglos ceļošanu, palīdzot atbrīvot tā turētājus no tādiem ierobežojumiem kā karantīna.

ES digitālais Covid sertifikāts būs pieejams ikvienam, un tas:

  • apliecina Covid-19 vakcināciju, testu un pārslimošanu;
  • ir iegūstams par velti un pieejams visās ES valodās;
  • ir pieejams gan digitālā, gan papīra formātā;
  • ir drošs, un tajā ir iekļauts digitāli parakstīts kvadrātkods (jeb QR kods).

Jaunie noteikumi paredz, ka dalībvalstīm jāatturas no papildu ceļošanas ierobežojumu noteikšanas ES digitālā Covid sertifikāta turētājiem, ja vien šādi ierobežojumi nav nepieciešami un samērīgi ar sabiedrības veselības aizsardzības vajadzībām.

Turklāt Komisija Ārkārtas atbalsta instrumenta ietvaros apņēmās piesaistīt 100 miljonus eiro, lai atbalstītu dalībvalstis cenas ziņā pieejamu testu nodrošināšanā.

Par sertifikātu

Lai atvieglotu iedzīvotāju drošu un brīvu pārvietošanos Eiropas Savienībā pandēmijas laikā, Eiropas Komisija 17. martā nāca klajā ar priekšlikumu izveidot ES digitālo Covid sertifikātu. 20. maijā abi likumdevēji panāca provizorisku vienošanos. 1. jūnijā sāka darboties ES vārteja – ES sistēmu tehniskā bāze, kas ļauj pārbaudīt kvadrātkodā ietvertos drošības elementus. Pienākot 1. jūlijam, kas bija noteiktais termiņš, visas 30 ES un EEZ valstis ir tiešsaistē pievienotas vārtejai. Pirmās dalībvalstis, kas bija gatavas, savus sertifikātus sāka izsniegt 1. jūnijā. Kopumā 21 ES valstij tas izdevās vēl pirms termiņa – 1. jūlija.

Regula būs piemērojama no 1. jūlija, taču dažām dalībvalstīm sertifikātu izdošanai būs vajadzīgs papildu laiks, tāpēc ir noteikts sešu nedēļu pakāpeniskas ieviešanas periods.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās