Amerikāņu bailes palikt bez degvielas

ASV degvielas uzpildes stacijās pēdējās dienās novērotas milzu rindas - cilvēki steidz uzpildīt savus spēkratus un nodrošināties ar degvielas krājumiem ...

gallery icon
Pasaulē
2021. gada 13. maijs, 19:27

Kiberuzbrukumā cietušais ASV degvielas cauruļvadu tīkls atsācis piegādes

Jauns.lv / LETA

Kiberuzbrukumā cietusī ASV lielākā degvielas cauruļvadu sistēma "Colonial Pipeline" ceturtdien pavēstīja, ka atjaunojusi degvielas piegādes, tomēr uzpildes stacijām Austrumkrastā pēc panikas iepirkšanās viļņa daudzviet degvielas joprojām trūkst.

No Floridas līdz Mērilendai auto joprojām stāv garās rindās pie benzīntankiem, bet vidējā benzīna cena valstī pirmo reizi kopš 2014.gada pārsniegusi trīs dolārus par galonu (0,7 eiro litrā), neraugoties uz valdības centieniem risināt piegāžu krīzi.

"Colonial Pipeline" ceturtdien pavēstīja, ka "panākusi būtisku progresu" piegāžu atjaunošanā. Vēl trešdien uzņēmums apliecināja, ka ir sācis restartēt tīklu.

"Produkta piegādes ir atsāktas vairumā tirgu, kurus mēs apkalpojam. Mēs prognozējam, ka šodien līdz dienas vidum katrs tirgus, kuru mēs apkalpojam, saņems produktu no mūsu sistēmas," teikts paziņojumā.

Tomēr dažos cauruļvados, arī Virdžīnijā, piegādes netiks atjaunotas līdz vakaram, norādīja uzņēmums.

Vairāk nekā pusē uzpildes staciju Virdžīnijā beigusies degviela, autobraucējiem iztukšojot to krājumus, ceturtdien liecina nozares vietnes "GasBuddy" dati.

Arī Džordžijā situācija ir līdzīga, bet daudzās citās pavalstīs tā ir uzlabojusies.

"Tagad situācija atdziest, notiekot zināmiem uzlabojumiem. Paies pāris vai dažas nedēļas, lai šīs uzlabošanās rezultātā pārtrauces būtu nulles līmenī," tviterī prognozēja "GasBuddy" naftas nozares eksperts Patriks De Hāns. "Progress var būt lēns."

"Colonial Pipeline" apturēja sava cauruļvada tīkla darbību pēc piektdienas vakara kiberuzbrukuma datorsistēmām.

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) pirmdien paziņoja, ka uzbrukumu veicis grupējums "Darkside".

"Colonial Pipeline" ir ASV lielākais cauruļvadu operators, kas parasti dienā transportē 2,5 miljonus barelu benzīna, dīzeļdegvielas, aviācijas degvielas un citu pārstrādātu naftas produktu.