foto: REUTERS/SCANPIX
Čehijas premjers aicina katru Eiropas Savienības dalībvalsti izraidīt vismaz vienu Krievijas diplomātu
Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs.
Pasaulē
2021. gada 8. maijs, 23:41

Čehijas premjers aicina katru Eiropas Savienības dalībvalsti izraidīt vismaz vienu Krievijas diplomātu

Jauns.lv / LETA

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs aicinājis Eiropas Savienības (ES) valstis izskatīt iespēju katrai izraidīt "vismaz vienu Krievijas diplomātu", šādi apliecinot solidaritāti ar Prāgu laikā, kad pieaugusi spriedze tās attiecībās ar Maskavu, sestdien vēsta Čehijas izdevums "Česke noviny".

Savukārt raidorganizācija "Radio Praha" ziņo, ka ES dalībvalstu līderi piektdien neformālajā samitā Portu, Portugālē, apsprieduši situāciju ap 2014. gadā Čehijā Vrbeticē notikušo sprādzienu munīcijas noliktavā. Čehija sprādziena sarīkošanā apsūdz Krievijas militārā izlūkdienesta aģentus.

"Česke noviny" vēsta, ka Portugālē šajā sakarībā notikušas samērā ilgas debates un tajās runājuši arī Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Mums vienmēr tas jāpatur prātā - ja ir uzbrukts vienai dalībvalstij, ir uzbrukts visām," sacījis Babišs.

Tā kā debates notika neformāla samita gaitā, nekādu rakstisku paziņojumu šajā sakarībā nebūs, norāda "Česke noviny".

Sagaidāms, ka plašākas apspriedes par perspektīvām, kādas tās ir attiecībās ar Krieviju, notiks ES samitā 25.maijā.

Kā sagaida Čehijas premjers, pārējo dalībvalstu reakcija uz viņa aicinājumu būs redzama šajā visaugstākā līmeņa sanāksmē.

Čehija aprīlī apsūdzēja Krievijas izlūkdienesta aģentus 2014.gadā Vrbeticē, Čehijas austrumos, notikušo sprādzienu sarīkošanā. Apsūdzībām sekoja 18 Krievijas diplomātu izraidīšana, uz ko Krievija atbildēja ar 20 Čehijas diplomātu izraidīšanu.

Solidarizējoties ar Čehiju, Krievijas diplomātus izraidījušas arī Baltijas valstis un Slovākija.

Aprīļa beigās Bulgārija par "persona non grata" pasludināja vienu Krievijas vēstniecības darbinieku, pastāvot aizdomām, ka Krievija ir saistīta ar četriem sprādzieniem bruņojuma noliktavās un rūpnīcās laikā no 2011. līdz 2020.gadam.