foto: REUTERS/SCANPIX
Maskavas prokuratūra prasa Navaļnija Korupcijas apkarošanas fondu atzīt par ekstrēmistisku organizāciju
Pasaulē
2021. gada 16. aprīlis, 21:38

Maskavas prokuratūra prasa Navaļnija Korupcijas apkarošanas fondu atzīt par ekstrēmistisku organizāciju

Jauns.lv / LETA

Maskavas prokuratūra iesniegusi Maskavas pilsētas tiesā administratīvo prasību atzīt opozicionāra Alekseja Navaļnija dibināto Korupcijas apkarošanas fondu (FBK), Pilsoņu tiesību aizsardzības fondu un Navaļnija reģionālos štābus par ekstrēmistiskām organizācijām.

Prokurori šo organizāciju pārbaudi veikuši Ģenerālprokuratūras uzdevumā.

Pārbaudē noskaidrots, ka, "aizsedzoties ar liberāliem lozungiem, šīs organizācijas nodarbojas ar apstākļu veidošanu sociālās un sabiedriski-politiskās situācijas destabilizācijai".

Navaļnija FBK jau ir pasludināts par "ārvalstu aģentu".

Navaļnijam pagājušā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". 2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa indēšanas stāv Kremlis, kas to vairākkārt noliedzis.

Pēc atgriešanās no Vācijas Navaļņijs 17.janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā.

2.februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā.

Tikmēr Krievijas militārā tiesa pagājušajā mēnesī noraidīja Navaļnija sūdzību par to, ka nav sākta kriminālizmeklēšana par viņa indēšanu.

Pret Navaļniju, viņa līdzgaitniekiem un ar viņu saistītajām organizācijām regulāri tiek veikti reidi.