foto: Shutterstock.com
Negatīvi testi, vakcīnas, viltus sertifikāti - cik maksā ar Covid-19 saistītie produkti tumšajā tīmeklī
Pasaulē
2021. gada 5. aprīlis, 06:50

Negatīvi testi, vakcīnas, viltus sertifikāti - cik maksā ar Covid-19 saistītie produkti tumšajā tīmeklī

Jauns.lv

Kiberdrošības firmas "Check Point Software" pētnieki atklājuši, ka tumšajā tīmeklī jeb "dark web" tiek pārdotas dažādu zīmolu Covid-19 vakcīnas, kā arī vakcīnu sertifikāti un negatīvi Covid-19 testi, raksta CNN.

Tumšais tīmeklis jeb "dark web" ir tā interneta daļa, kuru nespēj atrast meklētājprogrammas. Tumšajā tīmeklī kibernoziedznieki bieži pārdod un pērk nelegālus materiālus un saturu, sākot no kredītkaršu numuriem un narkotikām līdz kiberieročiem un tagad, acīmredzot, arī ar koronavīrusu saistītiem produktiem.

Pētnieki atraduši sarakstus ar dažādām Covid-19 vakcīnām, piemēram, "AstraZeneca" un "Johnson & Johnson". Par vienu devu tiek prasīti 1000 ASV dolāri. Tāpat atrasti vismaz 20 vakcīnu sertifikāti, katrs 200 ASV dolāru vērtībā.

"Check Point Software" pārstāvis CNN norādījis, ka nav skaidrs, vai vakcīnas ir īstas, tomēr iepakojums un medicīniskās izziņas radot iespaidu, ka tās ir likumīgas.

Vakcīnu reklāmu daudzums tumšajā tīmeklī pēdējo trīs mēnešu laikā ir palielinājies par 300%.

Tikmēr vakcīnu sertifikāti vai vakcinācijas kartes tiek izveidotas un izdrukātas pēc pasūtījuma - pircējs norāda nepieciešamo vārdu, uzvārdu un datumu, bet pārdevējs pretī nosūta produktu, kas līdzinās autentiskai kartei.

Pārdošanā tiek piedāvāti arī negatīvi Covid-19 testi par 25 ASV dolāriem. Pieejamas pat akcijas - pērc divus, bet trešo saņem bez maksas.

Viltotie izstrādājumi tiek tirgoti cilvēkiem, kuriem nepieciešams iekāpt lidmašīnās, šķērsot robežas, uzsākt jaunu darbu vai veikt citas darbības, kuru veikšanai šobrīd nereti nepieciešams apliecināt vakcinēšanos pret Covid-19.

Eksperti norāda, ka nelegālas darbības ar vakcīnu kartēm un digitālajām pasēm ir neizbēgamas, jo ne visās valstīs ir pieejamas vakcīnas, bet cilvēki ir noguruši no ierobežojumiem.

ASV drošības iestādes jau brīdinājušas iedzīvotājus nedalīties ar savu vakcīnu karšu attēliem sociālajos medijos, lai izvairītos no iespējamas identitātes zādzības vai kļūšanas par pikšķerēšanas shēmu mērķi.