foto: AP/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Dalailama.
Pasaulē
2021. gada 13. marts, 06:22

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Jauns.lv

Fakti par un ap vakcināciju pasaulē šonedēļ.

Eiropas Komisija piešķīrusi tirdzniecības atļauju ar nosacījumiem (TAN) uzņēmuma "Janssen Pharmaceutica NV" izstrādātajai Covid‑19 vakcīnai. Tā ir ceturtā vakcīna pret Covid-19, kas saņēmusi tirdzniecības atļauju Eiropas Savienībā. Latvija ir pieteikusies aptuveni 800 000 šīs vakcīnas devām.

Eiropas Savienība pirmo reizi izmantojusi Covid-19 vakcīnu eksporta bloķēšanas mehānismu, liedzot izvest no Itālijas uz Austrāliju 250 000 devu "AstraZeneca". Brisele janvārī izveidoja vakcīnu eksporta reģistru pēc strīda, vai uzņēmums izpildījis līgumā noteiktās saistības.

“Sākot ar aprīli, turpmākajā laikā atbilstoši ražotāju plāniem apjomi varētu dubultoties, jo ir gaidāma vēl citu vakcīnu apstiprināšana,” paudusi Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Runa ir par 300 miljoniem devu līdz jūnija beigām.

Eiropas Zāļu aģentūra sākusi Krievijas vakcīnas "Sputnik V" paātrināto vērtēšanu. Pieteikuma iesniedzējs Eiropas Savienībā ir "R-Pharm Germany GmbH". Šajā vakcīnā izmantoti divi modificēti adenovīrusi.

Izraēlas, Austrijas un Dānijas līderi, tiekoties Jeruzalemē, apliecinājuši, ka veido vakcīnu aliansi. Valstis dibinās kopīgu fondu tālākai pētniecībai un sadarbībai ražošanā, lai paātrinātu piegādes. Izraēla vakcinācijas tempu ziņā kļuvusi par pasaules līderi un nule atvērusi restorānus. Iekštelpās apkalpo tikai apmeklētājus ar zaļajām pasēm, kas apliecina vakcināciju vai izslimošanu. Pārējos apkalpo āra terasēs.

Kuba apņēmusies radīt pati savu vakcīnu. Šobrīd sākta Soberana 2 (tulkojumā no spāņu valodas – neatkarīgs) izmēģinājumu trešā fāze, kuras laikā sapotēs 44 000 brīvprātīgo. Izmēģinājumos piedalās arī Irāna un Venecuēla. Vakcīna izraisījusi imūnreakciju, un dalībnieki neesot novērojuši nekādas nozīmīgas blaknes. Paredzētas divas devas ar divu nedēļu intervālu, uzglabāšanai neesot nepieciešami īpaši ledusskapji.

Deviņi pērtiķi Sandjego zoodārzā Kalifornijā kļuvuši par pirmajiem primātiem, neskaitot cilvēkus, kas vakcinēti pret Covid-19. Četriem orangutaniem un pieciem punduršimpanzēm katram iedotas divas eksperimentālas devas, ko īpaši dzīvniekiem izstrādājusi veterinārās farmācijas kompānija Zoetis. Janvārī šajā zoodārzā astoņi gorillas saķēra jauno koronavīrusu no personāla. Gorillas nevakcinēja, pieņemot, ka izstrādājušās antivielas.  Vakcīna iepriekš izmēģināta uz kaķiem un suņiem.

Serbija uzdāvinājusi Ziemeļmaķedonijai, Melnkalnei un Bosnijai nedaudz vakcīnu. Rietumbalkānu valstis vēl nav saņēmušas vakcīnas, kas apsolītas starptautiskās programmas Covax ietvaros. Līdz šim vietējās varasiestādes spējušas nodrošināt Sputņik V 22 000 devu Bosnijas serbu daļā. Serbijas dāvinātos 10 000 devu saņēmuši iedzīvotāji horvātu un musulmaņu federācijā, kur atrodas arī galvaspilsēta Sarajeva.

Ķīna plāno līdz jūlija beigām vismaz ar vienu devu vakcinēt 40% iedzīvotāju. Pagaidām gan uz 100 cilvēkiem tiek izlietotas 3,56 vakcīnas, kas ir daudz mazāk nekā Izraēlā, Apvienotajos Arābu Emirātos un ASV. Trīs Ķīnā izstrādātās vakcīnas sastāv no divām devām, vienai nepieciešama tikai viena deva.

Tibetas budistu garīgais līderis, 85 gadus vecais Dalailama saņēmis pirmo poti un aicina nebaidīties: “Šī pote ir ļoti noderīga, lai neiedzīvotos nopietnās problēmās.” Dalailama Daramsalas slimnīcā Indijā vakcinēts ar Indijas Serumu institūta ražoto AstraZeneca vakcīnu Covishield.