foto: Pixabay.com
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti fakti par potēšanos ārvalstīs
Pasaulē
2021. gada 27. februāris, 07:07

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti fakti par potēšanos ārvalstīs

Jauns.lv

Vakcinācija - galvenais temats teju visā pasaulē.

* "Pfizer/BioNTech" vakcīnas pirmā deva ir 85% efektīva pret inficēšanos ar jauno koronavīrusu divas līdz četras nedēļas pēc potēšanas, liecina medicīnas žurnālā "Lancet" publicēts pētījums. Tajā piedalījās Izraēlas veselības aprūpes darbinieki Šebas slimnīcā netālu no Telavivas. Izraēlas pētījumos atklājies, ka vakcīnas efektivitāte ir 95% nedēļu pēc otrās devas un divas nedēļas pēc tās par gandrīz 99% spēj novērst smagu slimības gaitu un nāvi.

* Viļņas Santaras klīnikā pirmo poti pret Covid-19 saņēmuši bijušais valsts prezidents Valds Adamkus (94) ar dzīvesbiedri Almu un pirmais atjaunotās Lietuvas valsts vadītājs Vītauts Landsberģis (88). Viņi vakcinēti pirmajā 75 senioru grupā vecumā virs 80 gadiem. Lietuvā nav noteikta atsevišķa vakcinēšanās kārtība pašreizējiem vai bijušajiem valsts vadītājiem.

* Afganistāna sākusi vakcinācijas kampaņu, pirmo brīvprātīgo vidū ir ārsti, drošības struktūru pārstāvji un žurnālisti. "AstraZeneca" vakcīnas Afganistānai uzdāvināja Indija. Vakcinācijas komandām gan būs grūti piekļūt talibu kontrolētajiem rajoniem.

* Argentīnas prezidents Alberto Fernandess pieprasījis veselības ministra demisiju pēc ziņām, ka viņa draugi vakcinējušies, apejot rindu. Argentīnā pirmos vakcinēja tikai mediķus, nesen sākta vismaz 70 gadu vecumu sasniegušo vakcinācija Buenosairesas provincē.

* Krievija apstiprinājusi savu trešo vakcīnu pret jauno koronavīrusu – "CoviVac". Līdz gada beigām plānots saražot 20 miljonus devu. Šobrīd gan nav izmēģinājumu datu, bet Krievijas amatpersonas apgalvo, ka sākotnējie rezultāti liecina par vairāk nekā 90% efektivitāti.

* Sanmarīno, ko no visām pusēm ieskauj Itālija, izmantos Krievijas vakcīnu "Sputņik V". Valstī ar 34 000 iedzīvotāju reģistrēts ap 3400 inficēšanās gadījumu un 72 mirušie. Eiropas Savienība nav apstiprinājusi "Sputņik V", taču Sanmarīno nav bloka dalībvalsts.

* Telavivas gastrobārs Jenia sadarbībā ar pašvaldību atvēris savas durvis neparastam piedāvājumam: sācis darboties arī kā Covid-19 vakcinācijas klīnika un pēc potes piedāvā bezmaksas dzērienus. Medicīnisku apsvērumu dēļ – bezalkoholiskos.

* Tanzānijas veselības ministre Ketrīna Kobotungi paziņojusi, ka valstī nav plānota vakcinācija pret Covid-19. Prezidents Džons Magufuli pirms dažiem mēnešiem paziņoja, ka šī Austrumāfrikas valsts ir brīva no koronavīrusa pēc trīs dienu lūgšanām. Ja nu tomēr potēties, tad, pēc prezidenta vārdiem, tikai ar Tanzānijas zinātnieku izgudrotu vakcīnu.