2021. gada 26. februāris, 06:56

Sniegs Teksasā ir valdības uzsūtīts, mākslīgs, jo tas deg... Kāds tam ir skaidrojums?

Jauns.lv

Sociālajos medijos bloķēti vairāki pēdējās dienās popularitāti guvuši video no ASV Teksasas štata, kur joprojām cīnās ar sniega vētras radītajām sekām. Sazvērestību teorētiķi dažādos video apgalvoja, ka sniegs ir valdības radīts, jo tas nekūst.

Video, kuri tika ievietoti sociālajās vietnēs "Facebook", "TikTok" un "Twitter", tika demonstrēts, kā šķiltavas tiek pietuvinātas rokā paņemtam sniegam. Sazvērestību teorētiķi skaidroja, ka sniegs nevis kūst, bet deg, tādēļ ir mākslīgs, visticamāk, valdības radīts. 

Atbilde vienkārša - sublimācija 

Pēc video parādīšanās daļa sociālo mediju lietotāji brīnījās par tiem, kas šādiem video notic. Ticību šādām sazvērestību teorijām var izskaidrot vienīgi ar zināšanu trūkumu. 

Videoklipi, kuros cilvēki mēģina sadedzināt sniegu, interneta dzīlēs klīst jau kopš 2014. gada. 

Meteorologs Maiks Stouns iepriekš skaidroja, ka tā ir sublimācija jeb process no cietās fāzes uzreiz gāzveida fāzē, izlaižot šķidro fāzi. 

Tikmēr astronoms Fils Plaits jau iepriekš izskaidrojis sīkāk šo fenomenu, kādēļ sniegs nekūst, ja to mēģina izkausēt ar šķiltavām. Viņš licis atcerēties, ka šķiltavās ir atrodams butāns - molekula, kas ir daļa no oglekļa un daļa no ūdeņraža. "Molekula reaģē ar gaisā esošo skābekli, radot jaunas molekulas. Šādi rodas tas, ko mēs saucam par kvēpu." 

Jauns.lv jau ziņoja, ka ASV štatu Teksasu skāra spēcīga sniega vētra, kuras dēļ bojā gājuši vismaz 47 cilvēki. 

Simtiem tūkstoši mājsaimniecību palika bez elektrības un ūdens. Jāteic, ka joprojām Teksasa cīnās ar vētras radītajām sekām, tostarp vairāk nekā 1,4 miljoni iedzīvotāju joprojām saskaras ar ūdens traucējumiem.