foto: REUTERS/SCANPIX
Ungārija pirmā Eiropas Savienībā saņem Ķīnas Covid-19 vakcīnu
Pasaulē
2021. gada 16. februāris, 23:44

Ungārija pirmā Eiropas Savienībā saņem Ķīnas Covid-19 vakcīnu

Jauns.lv / LETA

Ungārija otrdien saņēmusi Ķīnas uzņēmuma "Sinopharm" izstrādātās Covid-19 vakcīnas 550 000 devu, kļūstot par pirmo Eiropas Savienības (ES) valsti, kas saņēmusi šo vakcīnu, pavēstīja valdība.

Ar šo vakcīnas devu daudzumu ir pietiekami, lai pret Covid-19 aizsargātu 275 000 cilvēku.

Vakcīnas Ungārijā tika nogādātas ar valdības lidmašīnu, kas pirmdien izlidoja uz Ķīnu, bet otrdien ap dienas vidu atgriezās Ungārijā.

"Šī Ungārijai ir svarīga diena," lidostā sacīja premjerministra Viktora Orbāna biroja ārlietu valsts sekretārs Tamāšs Mencers. "Mēs cenšamies glābt dzīvības un saglabāt ekonomiku."

Orbāna valdība pagājušā mēneša beigās pavēstīja, ka pasūtījusi kopumā piecus miljonus "Sinopharm" vakcīnas devu.

Ungārijas medikamentu regulators apstiprinājis vakcīnu, tomēr to varēs sākt lietot pēc tam, kad tā būs saņēmusi Nacionālā Sabiedrības veselības centra zaļo gaismu.

Centrs norādījis, ka tam vēl ir nepieciešams veikt testus.

ES valstu vidū Ungārija arī ir pirmā, kas jau sākusi vakcinēt iedzīvotājus ar Krievijas Covid-19 vakcīnu "Sputnik V".

Ja Ungārija varētu sākt lietot "Sinopharm" vakcīnu jau "tuvākajā nākotnē, līdz Lieldienām būs vakcinēti vairāk nekā 2,5 miljoni cilvēku", piektdien sacīja Orbāns.

Vakcīnu apstiprināšanas process Briselē ir gauss, vairākkārt norādījis premjers, šo viedokli atkārtoti atkal paužot piektdien.

"Katru dienu, ko mēs pavadām, gaidot uz Briseli, mēs varam zaudēt 100 ungāru dzīvību," sacīja Orbāns.

"Kāpēc mums būtu jāuzskata, ka Eiropas eksperti ir gudrāki par mūsu," vaicāja premjers, atzīstot, ka ungāru speciālistiem uzticas vairāk nekā Briseles.

Arī Ungārijas kaimiņvalsts Serbija vakcinācijā izmanto Ķīnas un Krievijas Covid-19 vakcīnas, un tur pret Covid-19 vakcinēto iedzīvotāju daļa ir lielāka nekā ES valstīs.