foto: Ekrānuzņēmums
Ungārija kā pirmā ES apstiprinājusi Ķīnā ražotu Covid-19 vakcīnu
Ungārija plāno pasūtīt 500 000 devu no "Sinopharm".
Pasaulē
2021. gada 29. janvāris, 16:56

Ungārija kā pirmā ES apstiprinājusi Ķīnā ražotu Covid-19 vakcīnu

Jauns.lv / LETA

Ungārija piektdien kļuvusi par pirmo Eiropas Savienības (ES) valsti, kas apstiprinājusi Ķīnas uzņēmuma "Sinopharm" izstrādāto vakcīnu pret Covid-19.

Ungārija pagājušonedēļ kļuva arī par pirmo ES valsti, kas pasūtīja divus miljonus devu Krievijā izstrādātās Covid-19 vakcīnas "Sputnik V".

Šodien Nacionālais farmācijas un uztura institūts (OGYEI) apstiprināja "Sinopharm" vakcīnu.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns pavēstīja, ka Ungārija šodien vai rīt plāno parakstīt līgumu ar Ķīnas uzņēmumu par pirmo vakcīnas devu piegādi, un piebilda, ka izvēlēsies tieši šo vakcīnu, kad pats vakcinēsies pret jauno koronavīrusu.

"Ķīnieši pazīst šo vīrusu visilgāko laiku, tādēļ, iespējams, viņi par to zina visvairāk, tāpēc es gaidīšu savu kārtu, un, kad izvēlēšos, es gribēšu ķīniešu vakcīnu," paziņoja Orbāns.

Ungārija plāno pasūtīt 500 000 devu no "Sinopharm", ceturtdien atklāja augsta ranga amatpersona.

Orbāns ir izdevis dekrētu, kas vienkāršo ārkārtas apstiprinājuma piešķiršanu Covid-19 vakcīnām no Krievijas un Ķīnas.

Dekrēts, kas ir spēkā no piektdienas, paredz vakcīnas automātisku apstiprināšanu, ja ir izpildīti divi nosacījumi.

Pirmais nosacījums ir tāds, ka attiecīgā vakcīna jau ir apstiprināta Eiropas Savienībā (ES) vai Lielbritānijā, vai ar to tiek vakcinēti iedzīvotāji vismaz trīs valstīs, no kurām viena ir ES dalībvalsts vai kandidātvalsts. Otrais nosacījums ir tāds, ka ar attiecīgo preparātu jau ir vakcinēti vismaz miljons cilvēku.

Abi nosacījumi ir piemēroti Covid-19 vakcīnām, kuras izstrādājušas Krievija un Ķīna un ar kurām jau ir vakcinēti daudz cilvēku. Šīs vakcīnas jau lieto ES kandidātvalsts Serbija.

Ungārijas valdība apgalvo, ka šāds dekrēts ir nepieciešams, lai paātrinātu vakcīnu apstiprināšanas procesu.

Tikmēr ungāru vēlme vakcinēties ir viena no mazākajām ES, bet pēdējo mēnešu laikā potēties gribētāju skaits ir pieaudzis.

Sabiedriskās domas izpētes uzņēmuma "Publicus" piektdien publiskotā aptauja liecina, ka vakcinēties vēlas seši no desmit ungāriem. Vēl novembrī vakcinēties bija gatavi tikai četri no desmit aptaujātajiem.

Vispopulārākā izvēle starp vakcīnām ir uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātā vakcīna un "Moderna" vakcīna.

Ķīnas un Krievijas vakcīnas ir visnepopulārākās.