Pasaulē
2021. gada 23. janvāris, 17:21

Protesta akcijas Krievijā pulcējušas vismaz 110 000 Navaļnija atbalstītāju; viņa sieva publicē foto no policijas furgona

Jauns.lv / LETA

Apcietinātā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstītāju demonstrācijās sestdien piedalījušies vismaz 110 000 cilvēku un saskaņā ar organizācijas "OVD-Info" apkopotajām ziņām protestos visā valstī līdz šim aizturēti jau 2250 cilvēki, tai skaitā 102 nepilngadīgie un vismaz 38 žurnālisti.

Navaļnija atbalstītāju protesti daudzviet Krievijā 23. janvārī

Krievijā sestdien vairāk nekā 60 pilsētās plānoti protesti apcietinātā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstam.

gallery icon
85

Visvairāk aizturēto ir Maskavā, Sanktpēterburgā, Novosibirskā un Vladivostokā. Maskavas centrā policija dienas vidū aizturēja Navaļnija sievu Jūliju, kura par to paziņoja sociālajā tīklā "Instagram".

"Piedodiet par kvalitāti. Policijas furgonā ir slikts apgaismojums," rakstīja Jūlija Navaļnija.

Saņemtas ziņas, ka pievakarē viņa ir atbrīvota.

Galvaspilsētas Puškina laukumā aizturēto skaitā ir arī Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) juriste Ļubova Soboļa, kas pirms divām dienām uz neilgu laiku jau bija aizturēta un sodīta ar naudassodu. Šoreiz policisti Soboļu aizveduši līdzi brīdī, kad viņa sarunājusies ar žurnālistiem.

Maskavā un Pēterburgā aizturēšanas sākās jau pirms plkst.14 (plkst.13 pēc Latvijas laika), kad bija paredzēts protesta akciju sākums.

Kā liecina žurnālistu un aktīvistu publiskotie videoieraksti sociālajos tīklos, Krievijas drošības struktūras pret mierīgajiem protestētājiem daudzviet vērsušās ar rupju spēku, cilvēki sisti ar stekiem, nogāzti zemē, saņēmuši spērienus. Krievijas mediji ziņo arī par kratīšanām Navaļnija štābos; Maskavā, Habarovskā, Tverā, Barnaulā un Belgorodā aizturēti šo štābu vadītāji vai koordinatori.

Pirmās protesta akcijas sākās KrievijasTālajos Austrumos un Sibīrijā - Habarovskā, kur cilvēki turpina protestēt arī pret sava bijušā gubernatora Sergeja Furgala apcietināšanu, Vladivostokā, Irkutskā, Ulanudē, Čitā, Jakutskā un citviet.

Mierīgā protesta akcija Maskavā sākās Puškina laukumā, kur policija jau labu laiku pirms tam sāka aizturēt cilvēkus. Policisti, saķērušies īsās ķēdēs, iejuka starp protestētājiem un bez jebkāda iemesla, uz labu laimi izrāva no pūļa cilvēkus un veda viņus uz aizturēšanas automobiļiem.

Vēlāk, kad policija un Nacionālā gvarde protestētājus no Puškina laukuma izstūma, daļa no viņiem pa Tveras bulvāri devās Manēžas laukuma virzienā, vēl daļa devās uz Kremļa pusi.

foto: EPA/Scanpix
OMON specvienības kaujinieki Maskavā aiztur protestētāju.

Maskavā saskaņā ar Krievijas Korupcijas apkarošanas fonda aplēsēm protesti pulcinājuši 50 000 cilvēkus, lai gan Krievijas Iekšlietu ministrijas oficiālajā informācijā bija norādīts vairāk nekā desmit reizes mazāks dalībnieku skaits - 4000 cilvēku.

foto: AP/Scanpix
Krievijas drošības struktūras pret mierīgajiem protestētājiem daudzviet vērsušās ar rupju spēku.

Radiostacijas "Eho Moskvi" korespondents vēstīja, ka Navaļnija atbalstītājiem izdevies nomierināt vairākus provokatorus un nepieļaut sajukumu. Vēlāk policija un Nacionālā gvarde protestētājus no Puškina laukuma izstūma, daļa no viņiem pa Tveras bulvāri devās Manēžas laukuma virzienā, vēl daļa virzījās uz Kremļa pusi.

Vakarā daļa protestētāju devušies uz izmeklēšanas izolatoru "Matrosskaja tišina", kur atrodas Navaļnijs. Vietnē "MBH Media" ziņots, ka arī tur omonieši sākuši aizturēt un sist cilvēkus.

Tikmēr "Ria Novosti" vēsta, ka protestu laikā cietuši 39 drošībnieki. Medijs vēsta, ka traumas neesot nopietnas. Kāds avots medijam "TACC" pavēstījis, ka cietuši 42 drošībnieki. "Dozd" žurālists novērojis, ka protestētāji policistu virzienā met sniega pikas.

Sanktpēterburgā protestos iesaistījušies aptuveni 10 000 cilvēku, lēsusi aģentūra AFP. Protesta akcijai bija jānotiek Senāta laukumā, bet tur bija izvietoti lieli omoniešu spēki un tūkstošiem protestētāju devās mierīgā gājienā pa Ņevas prospektu, kas arī tika nobloķēts, un tad gājiens pagriezās Marsa laukuma virzienā. Sanākušie cilvēki izkliedza saukļus, kas aicināja apcietināt un tiesāt valsts prezidentu Vladimiru Putinu.

Vietne "Mediazona" tikmēr vēsta, ka Krievijas federālais mediju uzraudzības dienests "Roskomnadzor" pieprasījis, lai laikraksts "Novaja gazeta" dzēš materiālu, kurā tika ziņots, ka netālu no Maskavas kādā pansionātā pulcināti studenti, kuri gatavoti, lai par samaksu rīkotu provokācijas Navaļnija atbalstītāju demonstrāciju laikā un sociālajos tīklos publicētu viltus liecības par vardarbību no demonstrantu puses.

Krievijas mediji ziņo arī par vairāku žurnālistu aizturēšanu un kratīšanām Navaļnija štābos. Maskavā, Habarovskā, Tverā, Barnaulā un Belgorodā aizturēti Navaļnija štābu vadītāji vai koordinatori.

Tikmēr Vladivostokā saistībā ar protesta akciju ierosināta lieta par "apdraudējumu transporta ekspluatācijai".

Kā atzīmē "Meduza", vēl nekad Navaļnija atbalstītāju akcijas ārpus Maskavas un Sanktpēterburgas nav bijušas tik plašas.

Navaļnija sabiedrotie aicina atbalstītājus nezaudēt drosmi un piedalīties sestdienas akcijās.

foto: EPA/Scanpix
Maskavā protestā piedalās vismaz 40 tūkstoši Navaļnija atbalstītāji.

"Nebīstaties! Atstājiet to Kremlim. Mums ir taisnība, un mums ir vairākums," sociālajā tīklā "Facebook" mudināja Soboļa.

Desmitiem Krievijā pazīstamu cilvēku, arī aktieri, mūziķi, žurnālisti, rakstnieki, sportisti un populāri blogeri, pauduši atbalstu Navaļnijam, daži arī solījuši piedalīties demonstrācijās.

Jau ziņots, ka Navaļnijs svētdien tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Krievijas Federālais sodu izpildes dienests Navaļnija aizturēšanu skaidro ar to, ka Navaļnijs esot pārkāpis viņam piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumus.

Dienests tiesā pieprasījis Navaļnijam piespriesto trīsarpus gadu nosacīto cietumsodu nomainīt pret reālu ieslodzījumu.

Maskavas Himku tiesa pirmdien Navaļniju apcietināja uz 30 dienām līdz 15.februārim.

Nesakcionētā Navaļnija atbalsta akcija sestdien notika pie Krievijas vēstniecības Rīgā. Oficiāli iecerēto plašāko pasākumu Rīgas dome nesaskaņoja Covid-19 ierobežošanas pasākumu dēļ, tāpēc jaunatnes organizācija "Protests" visas dienas garumā plānoja organizēt individuālu plakātu nolikšanu, ievērojot drošības pasākumus. Nesakcionētajā akcijā piedalījās vairāki desmiti cilvēku, un tas noritēja bez starpgadījumiem.

Akcijas Navaļnija atbalstam sestdien notikušas arī citviet pasaulē, tai skaitā Viļņā, Tallinā un Narvā, Amsterdamā, Stokholmā un Londonā.