foto: REUTERS/SCANPIX
Asanžam būs jāpaliek apcietinājumā, kamēr tiks izskatīta ASV apelācija
Sieviete ar plakātu, kas vēsta par preses brīvību un Asanža atbrīvošanu, pie Londonas Centrālās krimināltiesas.
Pasaulē
2021. gada 6. janvāris, 14:50

Asanžam būs jāpaliek apcietinājumā, kamēr tiks izskatīta ASV apelācija

Jauns.lv / LETA

Tīmekļa projekta "WikiLeaks" dibinātājam Džūljenam Asanžam būs jāpaliek apcietinājumā, kamēr Lielbritānijas tiesa izskatīs ASV apelāciju par lēmumu neizdot viņu Savienotajām Valstīm, kurš viņš apsūdzēts spiegošanā.

Londonas Centrālās krimināltiesas tiesnese Vanesa Baraitsera trešdien nolēma neatbrīvot Asanžu no apcietinājuma pret drošības naudu.

Tiesnese norādīja, ka viņai ir pietiekams pamats uzskatīt, ka gadījumā, ja viņš tiktu atbrīvots, Asanžs varētu neierasties uz tiesas sēdi, kurā tiks izskatīta apelācija.

foto: REUTERS/SCANPIX
Sieviete ar plakātu, kas vēsta par preses brīvību un Asanža atbrīvošanu, pie Londonas Centrālās krimināltiesas.

Jau ziņots, ka Baraisera pirmdien noraidīja ASV lūgumu izdot Asanžu tiesāšanai.

Baraitsera sacīja, ka ASV Asanžs atrastos apcietinājumā gandrīz pilnīgā izolācijā un, iepazinusies ar paredzamo apcietinājuma apstākļu un procedūru aprakstu, viņa konstatējusi, ka šīs procedūras nenovērsīs to, ka Asanžs var atrast iespēju izdarīt pašnāvību.

Pie Ekvadoras vēstniecības ēkas Lielbritānijā protestē Džūljena Asanža atbalstītāji.

gallery icon
30

49 gadus vecajam Austrālijas pilsonim Asanžam izvirzītas apsūdzības par ASV pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010.gadā "WikiLeaks" publicētajiem tūkstošiem nopludināto militāro un diplomātisko dokumentu. Atbilstoši šīm apsūdzībām Asanžam draud 175 gadu cietumsods.

Asanžs septiņus gadus slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par savu līdzstrādnieču izvarošanu. 2019.gada gada novembrī Zviedrijas prokuratūra beidza izmeklēšanu šajā lietā.

Džūljena Asanža atbalstītāju protesti pie Ekvadoras vēstniecības Londonā

gallery icon
22

2019.gada aprīlī Asanžs no vēstniecības tika izlikts, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja. Kopš tā laika viņš atrodas apcietinājumā.