foto: EPA/Scanpix
2020.gadā mēģinot sasniegt Spāniju, gājuši bojā ap 2200 migrantu
Kanāriju salās ieradušos migrantu skaits šogad pieauga.
Pasaulē
2020. gada 30. decembris, 09:35

2020.gadā mēģinot sasniegt Spāniju, gājuši bojā ap 2200 migrantu

Jauns.lv / LETA

Apmēram 2200 migrantu šogad ir gājuši bojā, mēģinot no Āfrikas pa jūru sasniegt Spāniju, galvenokārt tai piederošās Kanāriju salas, otrdien paziņoja migrantu tiesību aizstāvības nevalstiskā organizācija (NVO) "Caminando Fronteras".

Kanāriju salās ieradušos migrantu skaits šogad pieauga, viņiem meklējot alternatīvus maršrutus nokļūšanai Eiropā, jo krasta apsardze pastiprinājusi patrulēšanu Vidusjūrā pie Spānijas dienvidu piekrastes.

Šogad mēģinot ar laivām vai kuģiem sasniegt Spāniju, ir zaudējuši dzīvību 2170 migranti, bet 2019.gadā - 893, teikts minētās NVO ziņojumā.

1851 migrants jeb 85% no šogad bojāgājušajiem zaudēja dzīvību 45 laivu vai kuģu katastrofās ceļā uz Kanāriju salām.

Īsākais ceļš uz šīm salām no Marokas piekrastes ir vairāk nekā 100 kilometrus garš, bet tas ir arī ļoti bīstams spēcīgu Atlantijas okeāna straumju dēļ.

"Caminando Fronteras" aktīviste Elena Maleno vainoja migrantu nāves gadījumu skaita pieaugumā šogad gan lielāku attālumu, kas viņiem jāpārvar ceļā uz Kanāriju salām, gan "glābšanas dienestu izformēšanu".

Viņa vainoja arī "koordinācijas trūkumu" starp valstīm, kas uztur glābšanas dienestus šajā reģionā - Spāniju, Mauritāniju, Senegālu un Maroku.

Saskaņā ar Spānijas Iekšlietu ministrijas datiem šogad no 1.janvāra līdz 30.novembrim Kanāriju salās ieradušies 19 566 migranti, bet gadu iepriekš - tikai 1993.

Migrantu uzņemšanas centri Kanāriju salās ir pārpildīti, tāpēc tūkstošiem migrantu novembrī bija spiesti dzīvot pašizveidotā telšu nometnē uz mola Grankanārijas salā, līdz viņi tika pārvesti uz armijas nometni un viesnīcām šajā salā.