foto: AFP/Scanpix
Krievu režisors atvadu vārdos Rīgā mirušajam Kimam Kidukam iedzeļ Latvijai
Aleksejs Germans jaunākais.
Pasaulē
2020. gada 11. decembris, 15:48

Krievu režisors atvadu vārdos Rīgā mirušajam Kimam Kidukam iedzeļ Latvijai

Jauns.lv / LETA

Krievijas režisors un scenārists Aleksejs Germans jaunākais atvadu vārdos Rīgā mirušajam dienvidkorejiešu režisoram Kimam Kidukam cita starpā veltījis dzēlienu Latvijai, valstij, kur daudzas mājas esot tukšas.

Germans savā "Facebook" profilā publicētajā ierakstā raksta, ka Kiduks pēdējo gadu laikā vairākkārt "iestrēga" Maskavā, kur gāja ciemos un viņu varēja sastapt Krievijas galvaspilsētas guļamrajonu pieticīgajos dzīvokļos. "Viņš gāja ne pie stilīgajiem un bagātajiem, bet pie parastiem kinematogrāfiem. Draudzējās ar studentiem. Dzīvoja dīvaini. Vai nu slēpās, vai meklēja sevi, bet varbūt pavisam bija pazaudējies. Dažreiz iedzēra," raksta režisors.

Rīgā mirušais režisors Kims Kiduks dzīvē un darbā

gallery icon
18

Viņš norāda, ka dienvidkorejietim dvēselē bijis smagums, depresija, apsūdzības dzimtenē [korejiešu aktrise un ētrera personība apsūdzēja Kiduku par seksuālu uzmākšanos. Viņš no abām gribēja piedzīt kompensāciju par neslavas celšanu, bet zaudēja tiesā].

Germans arī raksta, ka režisors bijis vientuļš. "Nez kāpēc nomira Latvijā," viņš min un norāda, ka Kimam Kidukam "bija lemts nomirt vientulībā, mazā vēju caurpūstā valstī, kur daudzas mājas ir tukšas."

Viņš rezumē: "Viņš paliks kino vēsturē... šis talantīgais korejietis ar savādo skumjā aziāta masku, kurš nomira nekurienes malā."

Jauns.lv jau vēstīja, ka naktī uz 11. decembri Rīgā, nesasniedzot 60 gadu vecumu, miris dienvidkorejiešu režisors Kims Kiduks, aģentūrai LETA apstiprināja Latvijā dzīvojošais krievu režisors Vitālijs Manskis.

Kiduks ir uzskatāms par vienu no slavenākajiem Dienvidkorejas kinorežisoriem. Viņa filmas saņēmušas atzinību vairākos filmu festivālos, padarot viņu par vienu no nozīmīgākajiem Āzijas kinorežisoriem.

Režisors saņēmis 69.Starptautiskā Venēcijas kinofestivāla galveno balvu - "Zelta lauvu" par 2012.gada kinolenti "Pietà" jeb "Pieta", savukārt 61.Starptautiskā Venēcijas kinofestivālā viņš saņēma "Sudraba lauvu" kā labākais režisors par 2004.gada kinolenti "3-Iron".

Savukārt 54.Starptautiskajā Berlīnes kinofestivālā Kiduks saņēma "Sudraba lāci" kā labākais režisors par 2004.gada filmu "Samaria" un 2011.gadā Kiduks saņēma 64.Kannu starptautiskā kinofestivāla otro prestižāko balvu "Un Certain Regard" par kinolenti "Arirang".

Kiduks dzimis 1960.gada 20.decembrī. No 1990. līdz 1993.gadam viņš studējis tēlotājmākslu Parīzē. Atgriežoties Dienvidkorejā, Kiduks uzsāka savu karjeru kā scenārists un ieguva galveno balvu scenāriju konkursā, ko 1995.gadā organizēja Dienvidkorejas Filmu padome. Jau nākamajā gadā, Kiduks uzņēma savu debijas filmu "Crocodile", kas saņēma Dienvidkorejas kinokritiķu atzinību.

Kiduks atzinis, ka ceļu uz starptautisko kino arēnu viņam pavēra 2000.gada filma "The Isle", kas tika demonstrēta Toronto starptautiskajā filmu festivālā. No 1996. līdz 2019.gadam režisora filmogrāfiju veidoja 24 kinolentes.