foto: Ekrānuzņēmums
ASV Pārstāvju palātā sarucis demokrātu vairākums
Demokrātiem nākamgad Pārstāvju palātā būs mazāks vairākums.
Pasaulē
2020. gada 11. novembris, 08:57

ASV Pārstāvju palātā sarucis demokrātu vairākums

Jauns.lv / LETA

ASV Demokrātu partijai nule kā notikušo vēlēšanu rezultātā nākamgad Pārstāvju palātā būs mazāks vairākums, nekā tas bijis līdz šim, liecina līdz otrdienai apkopotie rezultāti.

Demokrāti kampaņas gaitā kaujas lauku centās izvērst dziļi republikāņu teritorijās, tomēr vēlēšanās pirms diviem gadiem izcīnītie apgabali atkal nosliekušies par labu republikāņiem.

Demokrāti Pārstāvu palātā nodrošinājuši 218 vietu minimumu, kas ir nepieciešams, lai kontrolētu apakšnama komitejas, nodrošinātu spīkera amatu un likumprojektu izskatīšanas darba kārtību, otrdien liecina ziņu aģentūras "Associated Press" aplēses.

Lielā pa pastu nodoto balsu skaita dēļ uzvarētājs vēlēšanās par 16 Pārstāvju palātas vietām vēl nav izziņots.

Kaut arī demokrāti noturējuši vairākumu Pārstāvju palātā, partija cietusi zaudējumu vairākos apgabalos, kur tā cerēja uz uzvarām, un līdz šim zaudējusi astoņus kongresmeņus. Septiņi no viņiem guva uzvaras pirms diviem gadiem, palīdzot demokrātiem atgūt kontroli Pārstāvju palātā.

Iespējami vēl arī citi zaudējumi, jo pašreizējie kongresmeņi demokrāti atbilstoši līdz šim saskaitītajām balsīm no republikāņu sāncenšiem atpaliek Kalifornijā un Ņujorkā, kur balsu skaitīšana notiek gausi.

Republikāņi līdz šim nodrošinājuši sešu vietu pieaugumu.

Kā liecina patlabanējie rezultāti, demokrātiem nākamajā Pārstāvju palātā būs 218 likumdevēji, bet republikāņiem - 201.

Demokrātu līderi uzsver, ka, neraugoties uz negaidītajiem zaudējumiem, partija joprojām kontrolē Pārstāvju palātu un viņiem ir mandāts valdīt kopā ar nākamo prezidentu Džo Baidenu.

Cīņa par kontroli Senātā izšķirsies janvārī, kad Džordžijā notiks vēlēšanu otrā kārta par divām Senāta vietām.

Atbilstoši provizoriskajiem rezultātiem un prognozēm republikāņi jaunajā Senātā jau ir nodrošinājuši 50 no 100 vietām, bet demokrāti - 48.

Spīkere Nensija Pelosi, kas atkal kandidē uz Pārstāvju palātas vadību, pagājušajā nedēļā demokrātu likumdevējiem sacīja: "Mēs neuzvarējām katrā kaujā, bet mēs uzvarējām karā."