foto: AP/Scanpix
Svētdien Minskā miliči raidījuši gaisā brīdinājuma šāvienus un aizturējuši 300 protestētājus
Minskas un Minskas rajona teritorijā aizturēti aptuveni 300 cilvēku.
Pasaulē
2020. gada 2. novembris, 15:07

Svētdien Minskā miliči raidījuši gaisā brīdinājuma šāvienus un aizturējuši 300 protestētājus

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā svētdien opozīcijas masu protesta akciju gaitā aizturēti aptuveni 300 cilvēku, pirmdien pavēstīja Iekšlietu ministrija.

"Par likumu par masu pasākumiem pārkāpšanu Minskas un Minskas rajona teritorijā aizturēti aptuveni 300 cilvēku, viņiem sastādīti administratīvie protokoli," lietotnes "Telegram" kanālā pavēstīja ministrijas oficiālā pārstāve Olga Čemodanova.

Kā ziņo medij, protestu gaitā svētdien Minskā milicija raidīja gaisā brīdinājuma šāvienus.

foto: AP/Scanpix
Minskas un Minskas rajona teritorijā aizturēti aptuveni 300 cilvēku.

Galvaspilsētas ielās svētdien izgāja aptuveni 10 000 cilvēku, lai protestētu pret Baltkrievijas autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu un pieprasītu viņa atkāpšanos.

Protestētāji Minskā svētdien devās gājienā no pilsētas centra uz padomju represiju upuru piemiņas vietu Kurapatu mežā pie galvaspilsētas. Taču drošības spēki centās protestētājus izklīdināt.

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas notiek svētdienās.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Taču situācija Baltkrievijā, šķiet, nonākusi strupceļā. Maskavas atbalstītais Lukašenko atsakās atkāpties, un opozīcija nespēj piespiest viņu atteikties no varas.

Lukašenko piektdien brīdināja opozīciju, ka "gūstekņi netiks ņemti".

Līderis savos izteikumos kļuvis skarbāks pēc tam, kad Tihanovska viņam izvirzīja ultimātu - paziņot par aiziešanu no prezidenta amata līdz 25.oktobrim vai rēķināties ar plašiem streikiem.

Lukašenko ultimātu ignorējis, ir arī veicis pārbīdes drošības dienestos, bet par atkāpšanos no amata sacīja - "tikai tavos sapņos".

Kopš svētdienas uz laiku slēgtas arī robežas ārvalstniekiem un bezvalstniekiem.

Tikmēr streiki, kas tika sākti pagājušajā pirmdienā, nav bijuši tik plaši, cik opozīcija cerēja, un Baltkrievijas amatpersonas apgalvo, ka ekonomika darbojas normāli.