foto: Vladimir Smirnov/TASS
"Te ir elle" – neliela Krievijas pilsēta vēršas pie Putina pēc palīdzības, pirms cilvēki nav sākuši mirt uz ielām
26. oktobris. Ikdiena Covid-19 pandēmijas laikā Krievijā.
Pasaulē
2020. gada 28. oktobris, 04:50

"Te ir elle" – neliela Krievijas pilsēta vēršas pie Putina pēc palīdzības, pirms cilvēki nav sākuši mirt uz ielām

Jauns.lv

Sarežģīta situācija ar Covid-19 izplatību izveidojusies nelielas Krievijas pilsētā Kurgānā, kas atrodas aiz Urālu kalniem. BBC rīcībā nonācis ārstu parakstīts dokuments, kas adresēts Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Tajā mediķi lūdz nosūtīt uz reģionu kara ārstus, kamēr “cilvēki nav sākuši mirt turpat uz ielas”.

Vēstules autori apsūdz reģionālās varas, jo tās nav īstenojušas atbilstošus pasākumus, noklusē problēmas mērogu un būtiski pazemina saslimstības un mirstības statistiku. “Mēs lūdzam nevērtēt situāciju no mūsu ierēdņu teiktā, bet atsūtīt uz reģionu komisiju, lai tās locekļi varētu paši pārliecināties, kāda šeit ir elle ar medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem pandēmijas laikā,” teikts paziņojumā.

Vēstuli parakstījušie mediķi no lielākajām pilsētas slimnīcām un poliklīnikām uzskata, ka reģionālo “veselības aprūpes sistēmu piemeklējis pilnīgs kolapss”. Ārsti arī uzskaita šo uzskatu pierādošās pazīmes, proti, kritisko vietu trūkumu slimnīcās, medicīnas personāla trūkumu, neatliekamās palīdzības pārslogotību. “Slimie gaida brigādes atbraukšanu diennaktīm, bet poliklīniku ārstu vizītes – nedēļu un pat vairāk,” situāciju iezīmē Kurgānas veselības aprūpes speciālisti.

Ārsti arī ziņo, ka visos Kurgānas ražojošajos uzņēmumos ir “liels un nekontrolējams uzliesmojums”. Viņi norāda arī uz augsto saslimstību slimnīcu un poliklīnikas ārstu vidū, tāpat ar Covid-19 slimo reģiona vadībā un pilsētas administrācijā, kā arī citās oficiālajās iestādēs.

“Pat itāļu Lombardija savā sliktākajā laikā, salīdzinot ar Kurgānas apgabalu, bija gluži vai pasaka,” par notiekošo sašutuši ir mediķi.

Pēc vēstules publiskošanas vietējā vara paziņoja, ka “neapstiprina informāciju par to, ka ar koronavīrusu saslimuši  vai to pārslimojuši ir 80% medicīnas darbinieku.”

Dzīve un nāve Covid-19 pacientu nodaļās visā pasaulē [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon

Vienlaikus reģionālās veselības nozares amatpersonas atzīst, ka veselības aprūpes sistēmas noslodze Kurgānas apgabalā ir “ļoti augsta”.

Kurgānas ārsti vienlaikus uzskata, ka situāciju glābt var vien tad, ja valsts centrālā vara norīkos darbam šajā reģionā kara mediķus, jo vietējo amatpersonu mēģinājumi darbam piesaistīt medicīnas studentus šajā situācijā nepalīdzēšot. “Mums vajag īstus speciālistus, kuri māk strādāt ar smagi slimajiem,” saka mediķi. Tāpat esot nepieciešamība steidzami uzbūvēt infekcijas slimību stacionāru, kādi jau atvērti 16 citos Krievijas reģionos.

BBC izdevās aprunāties ar kādu mediķi no neatliekamās palīdzības dienesta. “Pirmais vilnis bija ziediņi, bet otrais – ogas. Pirmajam vilnim mēs bijām gatavi. Pirmajā vilnī slimoja atbraucēji, bet tagad slimo visi. Un nevar atrast vairs galus saslimušo kontaktiem. Vienkārši izbrauca ar autobusu,” viņa klāsta, atzīstot – neviens negaidīja, ka otrais vilnis būs tik spēcīgs.

Jau vēstīts, ka Krievijā, līdzīgi kā daudzviet citur, ar jaunu sparu atsākās strauja Covid-19 izplatība, un pienāk ziņas gan par jaunatklāto gadījumu rekordiem, gan nebijušu mirušo skaitu diennakts laikā. Vienlaikus Krievijā ļoti dzīva ir ideja, ka šī infekcija ir izdomājums.

Ar asu kritiku pret Covid-19 noliedzējiem nupat vērsies arī prominentais publicists un žurnālists Vladimirs Pozners, kura sieva inficējusies ar koronavīrusu. Viņš slimības noliedzējus sauc par klīniski debiliem vai provokatoriem.