foto: EPA/Scanpix
Bolīvijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis kreiso kandidāts Luiss Arse
Jaunais Bolīvijas prezidents Luiss Arse.
Pasaulē
2020. gada 24. oktobris, 17:38

Bolīvijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis kreiso kandidāts Luiss Arse

Jauns.lv / LETA

Bolīvijā 18.oktobrī notikušajās prezidenta vēlēšanās ir uzvarējis eksprezidenta Evo Moralesa Kustības uz sociālismu (MAS) kandidāts Luiss Arse, kurš ievēlēts jau pirmajā kārtā, liecina piektdienas vakarā publicēti oficiālie vēlēšanu rezultāti.

Arse saņēma 55,1% balsu, bet viņa bet viņa galvenais sāncensis eksprezidents centrists Karloss Mesa - 28,8%, paziņoja Augstākais vēlēšanu tribunāls (TSE).

Par Arses uzvaru liecināja arī balsotāju aptaujas, kas ļāva MAS jau paziņot par savu uzvaru un sākt varas atgūšanas plānošanu. Mesa atzina savu sakāvi.

Lai gūtu uzvaru prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā, kandidātam jāiegūst vairāk nekā 50% balsu, vai vismaz 40% balsu un 10 procentpunktu pārsvars pār otra lielākā balsu skaita ieguvēju.

Arses vēlēšanu rezultāts ir labāks nekā Moralesam 2005. gadā, kad bijušais kokas audzētājs un arodbiedrību aktīvists Moraless pirmoreiz uzvarēja prezidenta vēlēšanās.

"Mūsu lielais izaicinājums tagad ir atjaunot valsti, atjaunot stabilitāti un cerību visiem bolīviešiem," jaunievēlētais prezidents rakstīja tviterī.

Mesa tviterī nosūtīja apsveikumu un novēlēja panākumus Arsem un jaunievēlētajam viceprezidentam Dāvidam Čokevankam.

Moraless pērn 10. novembrī atkāpās no prezidenta amata un aizbēga no valsts, kad bija zaudējis drošības spēku atbalstu pēc trīs nedēļas ilgiem protestiem pret prezidenta vēlēšanu rezultātiem, saskaņā ar kuriem viņš esot uzvarējis jau pirmajā kārtā.

Pēc Moralesa aizbēgšanas no valsts Senāta viceprezidente Žanīne Anjesa pārņēma varu kā pagaidu prezidente.

Prezidenta vēlēšanas sākotnēji bija paredzētas 3. maijā, bet Covid-19 pandēmijas dēļ tās tika divreiz pārceltas - vispirms uz 6. septembri, bet pēc tam - uz 18. oktobri. Ja būtu nepieciešama otrā kārta, tā notiktu 29. novembrī.

Moralesam, kas patlaban atrodas Argentīnā, vēlēšanās kandidēt bija aizliegts, bet viņa protežē Luiss Arse aptaujās izvirzījās vadībā.