foto: ekrānuzņēmums no video
Vai baltkrievu IT speciālista programma OMON "atmaskošanai" bijusi viltus ziņa? Patiesībā viss neesot tik vienkārši
Izrādās, ka nežēlīgo Baltkrievijas OMON kaujinieku atpazīšanai radītā programma pagaidām vēl neesot pabeigta.
Pasaulē
2020. gada 30. septembris, 06:24

Vai baltkrievu IT speciālista programma OMON "atmaskošanai" bijusi viltus ziņa? Patiesībā viss neesot tik vienkārši

Jauns.lv

Vēl 24. septembrī ASV dzīvojošais IT speciālists un datortehnoloģiju izstrādātājs Andrejs Maksimovs sociālajos tīklos ievietoja kareivīgi noskaņotu video, kurā tika demonstrēta specifiska, mākslīgā intelekta tehnoloģijās balstīta programma, kas palīdz atpazīt maskās ģērbtos, agresīvos Baltkrievijas OMON kaujiniekus. Diemžēl tas, vai programma ko tādu patiešām spēj, ir diskutabls jautājums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar pasaulē atzītā baltkrievu izcelsmes datortehnoloģiju un datorspēļu izstrādes industrijas veterāna Maksimova teikto, specifiskais algoritms, kura darbību viņš it kā prezentēja video, var atpazīt OMON kaujiniekus, kuri šobrīd ir lojāji diktatoram Aleksandram Lukašenko un agresīvi apspiež protestus valstī.

Taču citiem speciālistiem pēc video redzētā radās šaubas par to, cik spējīgs patiesībā ir Maksimova algoritms.

Nepilnības sarunā ar neatkarīgo krievu mediju "Meduza" galu galā atzina arī pats Maksimovs.

Lietuvā 50 000 cilvēku akcijā "Brīvības ceļš" apliecina atbalstu Baltkrievijai

Lietuvā svētdienas vakarā apmēram 50 000 cilvēku vēsturiskā Baltijas ceļa 31.gadadienā pulcējās akcijā "Brīvības ceļš", izveidojot dzīvo ķēdi no Viļņas ...

gallery icon
26

“Lai arī cik zeķu jūs vilktu galvā...”

“Es domāju, ka jūs līdz galam nesaprotat situācijas nopietnību. Jums nav masku, jūs dzīvojat nepareizajā gadsimtā. Jūsu sejas tiks ievietotas atpakaļ video un fotogrāfijās, kurās ir redzama jūsu pretlikumīgā darbība. Lai arī cik zeķu jūs vilktu galvā,” ar šādiem vārdiem pie draudīgajiem OMON kaujiniekiem, kuri jau nedēļām ilgi ir vardarbīgi un klaji nežēlīgi pret baltkrievu protestētājiem, vērsās Maksimovs. Viņa video “Youtube” ir savācis vairāk nekā miljonu skatījumu:

Nedz par specifiskās programmas izstrādi, nedz saistītajām tehnoloģijām Maksimovs emocionāli spēcīgajā un vizuāli iespaidīgajā video gan nestāsta.

Algoritma demonstrācija sākas ar mēģinājumu identificēt kādu no Minskas OMON darbiniekiem.

Vīrietis, kura seja ir gandrīz pilnībā paslēpta balaklavā un kurš vardarbīgi uzbrūk protestētājiem, tiek acumirklī atpazīts ar programmas palīdzību.

Datorprogrammas darbības tikmēr video skatītājam tiek demonstrētas ar šķietamu ekrānšāviņu palīdzību. To pamatdoma un saturs – ievāktas zināmu kaujinieku bildes tiek piemeklētas un it kā pareizi savienotas ar darbībā protestu laikā nofilmētiem nofotografētiem OMON kaujiniekiem.

“Pēc dažiem gadiem jūsu bērni redzēs tieši šīs fotogrāfijas Baltkrievijas vēstures mācību grāmatu lapās un ar lielu nicinājumu uzdos jums jautājumu: “Tēti, kāpēc tu nedomāji pats ar savu galvu?” video saka Maksimovs.

Andrejs Maksimovs ir baltkrievu videospēļu izstrādātājs, kurš šobrīd dzīvo un strādā Kalifornijā.

Pēc Lukašenko slepenās inaugurācijas ceremonijas Minskas centru piepildījis liels skaits drošībnieku

gallery icon
21

Savu karjeru viņš uzsāka kā 3D mākslinieks baltkrievu datorspēļu kompānijā “Wargaming”, bet pēc pārcelšanās uz Losandželosu (Kalifornija, ASV) iekārtojās kompānijā “Naughty Dog”, kur ātri vien rausās pa karjeras kāpnēm un paguva pielikt savu pirkstu pie tādu pasaulslavenu datorspēļu izstrādes kā “Uncharted” un “The Last of Us”, apraksta "Meduza".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Iepriekš Maksimovs ar šādu sejas atpazīšanas programmu izstrādi nav nodarbojies – pēdējais viņa projekts ir “Promethean AI”, kas, pēc būtības, ir instruments trīsdimensionāla satura veidošanai spēlēs ar mākslīgā intelekta palīdzību.

Strādājot pie seju atpazīšanas sistēmas, viņš nodarbojas ar neformālu IT speciālistu grupu, ziņo "Meduza". Pārsvarā tie esot baltkrievu imigranti ASV.

Kaujinieku atmaskošana kā galvenais ierocis pret OMON

Pirmais paziņojums par Maksimova izstrādāto programmu parādījās Baltkrievijas opozīcijas “Telegram” kanālā “NEXTA”, kura pārstāvji paši aktīvi nodarbojas ar OMON kaujinieku masveida identificēšanu un identitātes publiskošanu.

Opozīcija, cita starpā, ir radījusi apjomīgu datubāzi ar OMON pārstāvju personas datiem. Ja turpināsies cilvēku aizturēšana, turpināsies datu nopludināšana, stingri apsolījusi opozīcija.

Maksimova programma seju atpazīšanai pēc būtības ir prezentēta kā nākamais šādas masveida OMON kaujinieku “atmaskošanas” solis.

Maksimova sistēma pieļauj kļūdas

Viens no draudīgajā videoklipā atrādītās Maksimova programmas “upuriem” bija liels vīrietis sarkanā kreklā, melnā bruņuvestē, balaklavā un beisbola cepurē. Viņš savulaik nofilmēts, nežēlīgi ar steku sitam zālājā guļošu protestētāju.

Maksimova algoritms sākotnēji identificēja šo cilvēku kā Vitāliju Kucepalovu, taču vēlāk video aprakstā parādījās precizējums: “Ir parādījusies informācija, ka tas varbūt nav Kucepalovs, lai arī ir līdzīgs redzamajam vīrietim. Mēs veicam pārbaudi.”

foto: ekrānuzņēmums no video
ASV dzīvojošā baltkrievu IT speciālista Maksimova radītā programma kļūdījusies atpazīstot vienu no internetā pamanītākajiem, attēlā redzamajiem miermīlīgo protestētāju sitējiem.

Pēcāk izrādījās, ka algoritms tik tiešām bija kļūdījies. Darbinieks sarkanā kreklā ar balaklavu bijis Valērijs Visockis, "Meduza" atklāja Baltkrievijas varas iestādēm pietuvināts avots.

Pats Visockis esot nolicis klausuli, nenoklausījies izdevuma žurnālistu jautājumus.

Identisku kļūdu, mēģinot identificēt Valēriju Visocki, iepriekš pieļāva arī “Telegram” kanāla “Baltkrievijas bendētāju arhīvs” pārstāvji. Arī viņi sākotnēji uzskatīja, ka sarkanajā kreklā tērptais sitējs ir Vitālijs Kucepalovs.

Vēlāk, sarunā ar “Meduza” Maksimovs atzina, ka daži “atmaskošanas” piemēri, kas tika sniegti video, nebūt nav seju atpazīšanas sistēmas darba rezultāts – tie vienkārši aizgūti no iepriekšminētā “Telegram” kanāla pārstāvju darba.

Pats algoritms vēl neesot gatavs, Maksimovs paskaidroja, un pagaidām nav zināms, cik ilgs laiks būs nepieciešams, lai to pabeigtu.

“Mēs netaisījāmies tik ātri izrādīt savu projektu, bet pēkšņās [Lukašenko] inaugurācijas dēļ to izdarījām šādi,” medijam = paskaidroja Maksimovs.

Krievu medijs norāda, ka programmatūras faktiskā darbība ir izšķiroša, lai Maksimova izgājiens no iebiedējuma kļūtu par reālu draudu OMON kaujiniekiem, kuri turpina agresīvi vērsties pret miermīlīgajiem protestētājiem.

Maksimovs gan krievu medijam skaidroja, ka video speciāli veidojis šādi, lai izdarītu psiholoģisku spiedienu uz omoniešiem.