foto: RAPHAEL BLOCH/SIPA
Biologi cenšas noskaidrot, kāpēc Ņūmeksikā bojā gājuši simtiem tūkstoši gājputnu
Ilustratīvs foto.
Pasaulē
2020. gada 16. septembris, 05:48

Biologi cenšas noskaidrot, kāpēc Ņūmeksikā bojā gājuši simtiem tūkstoši gājputnu

Jauns.lv

Ņūmeksikā ASV kopš 20.augusta atrasti miruši simtiem tūkstoši gājputnu. Ja sākotnēji tika uzskatīts, ka putni miruši kādā incidentā, tad tagad noskaidrots, ka problēma ir daudz plašāka, jo nedzīvi putni atrasti vairākos štata reģionos, ziņo CNN.

Putnu nāves iemeslu, pētot 300 atrastos ķermeņus, pašreiz skaidro Ņūmeksikas štata universitātes biologi.

Par pirmajiem putnu nāves gadījumiem 20.augustā ziņoja ASV armija, kura mirušos dzīvniekus konstatēja poligonā. Vēlāk par identiskiem gadījumiem paziņojuši vēl vairāki Ņūmeksikas apgabali.

"Tas ir vienkārši briesmīgi," CNN stāsta universitātes Zivju, savvaļas dzīvnieku un ekoloģijas saglabāšanas katedras profesore Marta Dezmonda. "Tas ir sešciparu skaitlis. Paraugoties vien uz notikušā apjomu ir skaidrs, ka ir noticis kas vērā ņemams. Miruši ir simtiem tūkstoši vai pat miljons putnu."

Mirušie gājputni, kuru vidū ir tādas sugas kā ķauķi, zilputniņi, zvirbuļi un strazdi, atrasti arī Kolorādo, Teksasā un Meksikā.

Iedzīvotāji un biologi stāsta, ka pirms putnu nāves novērota to dīvaina uzvedība. Piemēram, putni, kuri parasti novērojami krūmos un kokos, manīti uz zemes, meklējot barību.
Daudziem bijusi novēlota reakcija, tāpēc viņus notriekušas automašīnas. Citi ļāvuši cilvēkiem pietuvoties neierasti tuvu, nebēgot.

Viens no faktoriem, kas pēc biologu domām, iespējams, ir veicinājis putnu nāvi, ir Kalifornijā un citos ASV Rietumu štatos esošie kūlas un meža ugunsgrēki, kas, iespējams, spiež putnus uzsākt migrēšanu ātrāk nekā ierasti. Putniem, iespējams, nav pietiekošu tauku krājumu, lai tik agri uzsāktu garo ceļu, tāpēc tie mirst.

Vēl zinātnieki pieļauj, ka putni varētu būt gājuši bojā, saelpojoties dūmus.

"Kopš 1970. gada mēs ASV esam zaudējuši 3 miljardus putnu, un mēs esam novērojuši arī graujošu kukaiņu skaita samazināšanos, tāpēc šis notikums ir šausminošs, un to ir postoši redzēt," norāda Dezmonda.

Tēmas