Simtiem tūkstoši cilvēku piedalās gājienā Minskā

Simtiem tūkstoši opozīcijas atbalstītāju svētdien devušies gājienā Minskā, protestējot pret Aleksandru Lukašenko. Skandējot "Ej prom", protestētāji devās gājienā pa Neatkarības ...

gallery icon
26
Pasaulē
2020. gada 16. augusts, 15:48

Minskā norit pēdējo dienu iespaidīgākais opozīcijas atbalstītāju protesta gājiens

Jauns.lv / LETA

Simtiem tūkstoši opozīcijas atbalstītāju svētdien sapulcējušies Minskā, protestējot pret Aleksandru Lukašenko.

Sākumā desmitiem tūkstoši protestētāju devās gājienā pa Neatkarības prospektu.

Demonstrantu kolonnas rādīja uzvaras zīmes un turēja ziedus un balonus. Daudzi bija ģērbušies baltā, kas kļuvis par opozīcijas kustības simbolu.

Protestētāji arī nesa 100 metrus garu balti-sarkani-baltu karogu.

foto: AFP/Scanpix
Protestētāji arī nesa 100 metrus garu balti-sarkani-baltu karogu.

Protestētāji vēlāk sapulcējušies pie stēlas "Minska-varoņpilsēta" Uzvarētāju prospektā. Pēc dažādu vietējo mediju aplēsēm, sapulcējušies no 200 000 līdz pusmiljonam cilvēku.

Pievakarē daļa protestētāju no stēlas devās uz Neatkarības laukumu pie valdības ēkas, kur iepriekš šodien notika Lukašenko atbalsta mītiņš, kurā viņš arī teica runu.

Kā vēsta portāls "Tut.by", Neatkarības laukumā sapulcējies liels skaits cilvēku, kas vakarā sāka izklīst. Aptuveni 5000 cilvēku sapulcējušies pie cietuma "Volodirki", pieprasot atbrīvot politieslodzītos.

Tikmēr vietējie mediji ziņo, ka vairākos Minskas rajonos milicija aiztur cilvēkus, kas atgriežas mājās no mītiņiem.

Līdzīgi gājieni un protesti svētdien notika arī citās Baltkrievijas pilsētās.

Lukašenko savā atbalsta mītiņā teica runu, kurā viņš noraidīja iespēju pamest amatu un jaunu vēlēšanu rīkošanu. Mītiņā piedalījās daži tūkstoši cilvēku.

Lukašenko atbalsta mītiņš Minskā

Minskā svētdien paredzēts mītiņš Aleksandra Lukašenko atbalstam, uz kuru piespiedu kārtā jāierodas cilvēkiem no visas Baltkrievijas. Prasība doties uz Minsku ...

gallery icon
22

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Svjatlana Cihanouska - opozīcijas kandidāte Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās

gallery icon
62

Galvaspilsētā Minskā kopš svētdienas nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.