foto: EPA/Scanpix
Draud izvarot un neļauj pat kustēties. Atbrīvotie baltkrievi stāsta par šausmām un vardarbību izolatoros
Apcietinātie sisti un spīdzināti
Pasaulē
2020. gada 14. augusts, 19:49

Draud izvarot un neļauj pat kustēties. Atbrīvotie baltkrievi stāsta par šausmām un vardarbību izolatoros

Jauns.lv

Vairāki cilvēki, kuri iepriekšējo dienu laikā tikuši aizturēti par dalību masveida protestos Baltkrievijā, apgalvo, ka apcietinājuma laikā valsts drošības spēki viņus sita, spīdzināja un pazemoja.

Jauns.lv jau ziņoja, ka pēc pusnakts no īslaicīgās aizturēšanas centriem sāka atbrīvot iepriekšējās protesta akcijās aizturētos cilvēkus.

Baltkrievijā atbrīvo aizturētos protestētājus

Visa uzmanība ceturtdienas vakarā Minskā tika pievērsta pirmstiesas aizturēšanas centram, kur tika atbrīvoti iepriekš aizturētie protestētāji.

gallery icon

Atbrīvotie žurnālistiem stāstīja par spīdzināšanām, ko viņi pārdzīvojuši aizturēšanas laikā. Likumsargi viņus esot situši, visādos veidos ņirgājušies, bet sievietēm draudējuši ar seksuālu vardarbību. Daudziem atbrīvotajiem bija nepieciešama medicīniskā palīdzība. Daži uzreiz tika aizvesti uz slimnīcām, citi saņēma palīdzību turpat uz vietas.

Kā CNN atklājusi viena no atbrīvotajām, sieviete vārdā Oļesja, viņa tikusi arestēta svētdien, kad kopā ar savu draugu gājusi caur Minskas ielām.

foto: EPA/Scanpix
Apcietinātie sisti un spīdzināti

Viņa sacīja, ka aizturēšanas centrā viņai bija jāizģērbjas kailai līdzās citām sievietēm, kamēr likumsargi viņu pārmeklējuši. Pēc tam viņa ievietota nelielā kamerā kopā ar 17 citām sievietēm. Uz viņām visām tika iedota tikai viena ūdens pudele. Ēdiens netika dots, viņām bija jāguļ uz grīdas vai neliela galda.

Apsargi periodiski atņēmuši sievietēm piekļuvi ūdenim, lai apklusinātu viņas. Viņi arī lieguši medicīnisko palīdzību vienai no sievietēm, kura bija savainota ar gumijas lodi.

Oļesja stāsta, ka aptuveni 14 stundas pavadījusi ieslodzījumā un atbrīvota tikai pēc tam, kad parakstījusi papīru, kurā, kā norāda sieviete, pret viņu izvirzītas nepatiesas apsūdzības. Neskatoties uz to, ka Oļesja tikusi brīvībā, viņas draugs joprojām ir pazudis. Viņa ir ļoti noraizējusies, jo, kā stāsta liecinieki, pret vīriešiem izturoties daudz sliktāk nekā pret sievietēm.

foto: AFP/Scanpix
Apcietinātie sisti un spīdzināti

"Viņi ievietojuši četrus vīriešus 1,5 metrus platā kamerā, trīs stāvēja, bet ceturtajam lika rāpot iekšā kā sunim un stāvēt uz ceļiem," dzirdēto atstāsta Oļesja.

Sieviete turpina vērsties aizturēšanas centrā, cerot iegūt kādu informāciju par savu draugu. "Ir baisi stāvēt ārpusē un gaidīt. Mēs varējām dzirdēt, kā viņus sit, kā viņi vaid un kliedz. Kad izlaisti, viņi šķiet kā bez apziņas, vienkārši skrien prom. Apsargi viņiem sakot, lai netuvojas sagaidītājiem, citādi tikšot atkal ieslodzīti," stāsta Oļesja.

Ar pieredzēto, rādot uz miesas iegūtos zilumus, BBC dalās kāds protestētājs: "Viņi mežonīgi sit cilvēkus un var arestēt jebkuru. Mēs bijām spiesti visu nakti stāvēt pagalmā. Varējām dzirdēt, kā sit sievietes. Es neizprotu šo nežēlību."

foto: AP/Scanpix
Apcietinātie sisti un spīdzināti

Atbrīvotie ieslodzītie sociālajos tīklos dalījušies ar attēliem, kuros redzami viņu sasitumi, zilumi un citi ievainojumi, kurus, domājams, nodarījusi policija. Aizturēšanas centri kļuvuši par spīdzināšanas kamerām, kurās protestētāji ir spiesti gulēt netīrībā, kamēr policisti viņus spārda un sit ar stekiem.

Žurnālists Ņikita Teliženko ieslodzījumā pavadījis trīs dienas. Viņš stāsta, ka cilvēki gulējuši viens otram virsū, asiņu un ekskrementu peļķēs. Viņiem stundām ilgi netika ļauts izmantot tualeti vai pat mainīt pozu.

Minskā satiktais vīrietis vārdā Ivans CNN stāsta, ka redzējis, kā aizturēšanas centru pamet jaunietis ar lauztu roku un kāju.

Baltkrievijas Iekšlietu ministrija piektdien paziņojusi, ka varas iestādes ir atbrīvojušas vairāk nekā 2000 cilvēku, kas aizturēti notiekošo protestu laikā. Varas iestādes esot nobažījušās par pārlieku lielo aizturēto skaitu.

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes un aizturēti cilvēki.

gallery icon

Baltkrievijas amatpersonas apgalvo, ka protestos, kas sākušies pēc svētdienas prezidenta vēlēšanām, ir arestēti aptuveni 6 700 cilvēki un vismaz viens cilvēks miris. Cilvēktiesību aktīvisti gan ziņo, ka bojāgājušo ir vairāk, turklāt vairāk nekā 250 cietušo ārstējas slimnīcās.

Tikmēr Minskā simtiem darbinieku no vairākām rūpnīcām piektdien sarīkojuši mītiņus, lai atbalstītu opozīcijas aicinājumus prezidentam Aleksandram Lukašenko atkāpties. Simtiem strādnieku devās gājienā no Minskas Automašīnu rūpnīcas un Minskas Traktoru rūpnīcas.

Baltkrievijas premjerministrs Romāns Golovčenko šodien ieradās vizītē traktoru rūpnīcā, bet strādnieki viņu nesagaidīja, tā vietā dodoties uz mītiņu. Viņi pēcpusdienā devās no rūpnīcas uz pilsētas centru, pieprasot Lukašenko atkāpšanos.

Viens no protestētājiem medijiem sacīja, ka vēlas atpakaļ Tihanovsku, "viņa ir mūsu prezidente, mēs balsojām par viņu". Uz ielām pie rūpnīcas cilvēki atbalstīja mītiņa dalībniekus, mājot ar ziediem, bet garāmbraucošo automašīnu vadītāji signalizēja ar taurēm.

"Mēs neesam aitas, mēs neesam ganāmpulks, mēs neesam mazie cilvēki" un "mūs nav 20, bet 16 000", skandēja mītiņa dalībnieki.

Lukašenko šodien noraidīja rūpnīcas darbinieku mītiņu nozīmīgumu, sakot, ka "20 cilvēki nolēmuši paust savu viedokli, pameta darbu un devās prom".

Vietējie mediji ziņoja, ka šodien mītiņā devušies arī rūpnīcas "Azot" darbinieki Grodņā.

Daži Baltkrievijas uzņēmumi sāka streikot 10.augustā, bet 13.augustā ziņas par mītiņiem un strādnieku neapmierinātību sāka parādīties masveidā.

Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija piektdien publiskojusi galīgos 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātus, saskaņā ar kuriem Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%.

Svjatlana Cihanouska - opozīcijas kandidāte Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās

gallery icon

Pēc vēlēšanu komisijas datiem, pavisam vēlēšanās nobalsojuši 5 818 956 cilvēki, iepriekšējās balsošanas laikā - 2 806 640 cilvēki. Par Lukašenko nobalsojuši 80,1% (4 661 075 cilvēki), bet par Tihanovsku 10,1% (588 622 cilvēki), paziņoja komisija. Pārējie kandidāti Andrejs Dmitrijevs saņēmis 1,21% balsu, Anna Kanopacka -1,67%, Sergejs Čerečeņs -1,14%. Savukārt 4,59% vēlētāju nobalsojuši pret visiem kandidātiem.

Tihanovska, Dmitrijevs, Kanopacka un Čerečeņs bija iesnieguši vēlēšanu komisijā sūdzības par vēlēšanu neatzīšanu. Komisija Tihanovskas, Dmitrijeva un Kanopackas sūdzības noraidījusi, bet Čerečeņa sūdzību tā vispār neesot saņēmusi.