foto: AP/Scanpix
Aicina sagatavoties koronavīrusa otrajam vilnim, kas var sākties reizē ar gripas sezonu
Tā būs pirmā reize, kad šie divi cikli sakritīs vienlaikus.
Pasaulē
2020. gada 15. jūlijs, 16:33

Aicina sagatavoties koronavīrusa otrajam vilnim, kas var sākties reizē ar gripas sezonu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas trešdien brīdinājušas, ka jaunā koronavīrusa otrais vilnis var sākties reizē ar ziemas gripas sezonu, un aicinājušas bloka dalībvalstis sagatavoties tam.

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas vietnieks jautājumos par eiropeisko dzīvesziņu Margaritis Shins atzina, ka ES sākotnējā reakcija uz jaunā koronavīrusa pandēmiju nav bijusi spīdoša un dalībvalstis nav saskaņojušas savu darbību.

Taču Shins un arī ES veselības komisāre Stella Kirjakide uzsvēra, ka EK un ES dalībvalstis ir guvušas mācību un būs labāk sagatavotas otrajam vilnim.

foto: AP/Scanpix
Tā būs pirmā reize, kad šie divi cikli sakritīs vienlaikus.

"Vīruss joprojām ir ar mums," brīdināja Shins, piebilstot, ka ierobežojumi, kas noteikti cīņā ar pandēmiju, ir ieguvuši Eiropai laiku, lai tā varētu paplašināt savas iespējas atbildēt uz pandēmiju.

EK amatpersonas arī paziņoja par virkni pasākumu, kuru mērķis ir sagatavot slimnīcas un izstrādāt sabiedrības veselības politiku vasaras beigām.

Shins sacīja, ka pašreiz tiek aplūkoti veidi, kā samazināt riskus, kad rudenī jaunais koronavīruss eksistēs līdzās sezonālajai gripai.

"Tā būs pirmā reize, kad šie divi cikli sakritīs vienlaikus," viņš piebilda.

"Mēs nevēlamies pieredzēt tādu koordinācijas trūkumu, kāds valdīja mūsu dalībvalstu sākotnējā reakcijā pandēmijas sākumā," sacīja Shins.

Komisāri norādīja, ka nevēlētos piedzīvot atkārtotu vispārēju sabiedrības un uzņēmumu noslēgšanu, kas novedusi ES recesijā, bet aicināja saglabāt piesardzību.

Kirjakide sacīja, ka daudzās ES dalībvalstīs piedzīvoti jauni uzliesmojumi, tādēļ sagatavotība ir galvenais, sevišķi pirms rudens un ziemas sākšanās.

Eiropā inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta kopumā 2 873 277 cilvēkiem, no kuriem 203 507 ir miruši.