foto: MediaPunch / BACKGRID/All Over P/ Vida Press
Irāna izdod orderi Trampa aizturēšanai
Pasaulē
2020. gada 29. jūnijs, 19:11

Irāna izdod orderi Trampa aizturēšanai

Jauns.lv / LETA

Irāna izdevusi orderus ASV prezidenta Donalda Trampa un vēl vairāk nekā 30 cilvēku aizturēšanai un lūgusi Interpola palīdzību, pirmdien paziņojis Irānas prokurors.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai gan Trampam aizturēšana nedraud, orderu izdošana izgaismo spriedzi, kas valda ASV un Irānas starpā kopš Vašingtonas izstāšanās no Irānas un pasaules lielvaru kodolvienošanās.

Teherānas prokurors Ali Alkuasimehrs pavēstīja, ka Trampam un vēl vairāk nekā 30 citām personām izvirzītas apsūdzības slepkavībā un terorismā par līdzdalību 3.janvārī notikušajā uzbrukumā Bagdādē, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis Kasems Soleimani.

Prokurors neidentificēja nevienu citu aizdomās turamo, izņemot Trampu, bet uzsvēra, ka Irāna centīsies panākt Trampa aizturēšanu, pat pēc viņa prezidentūras termiņa beigām.

Interpols vēl nav sniedzis komentārus šajā jautājumā.

Alkuasimehrs sacīja, ka Irāna pieprasījusi Interpolam izsludināt augstākās pakāpes prasību par Trampa un citu aizturēšanu. Šāda prasība nevar piespiest valsti veikt aizturēšanu vai izdot aizdomās turamo, bet var nostādīt valdības līderus uzmanības centrā un ierobežot aizdomās turamo iespējas ceļot.

Pēc lūguma saņemšanas Interpols izvērtē, vai dalīties informācijā ar dalībvalstīm. Interpolam nav pienākums publiskot visas prasības, lai gan dažas tiek publiskotas Interpola mājaslapā.

Mazticams, ka Interpols akceptēs Irānas lūgumu, jo Interpola vadlīnijas par aizturēšanas prasību izsludināšanu aizliedz politiskas dabas aktivitātes vai iejaukšanos. Uz to šodien konferencē Saūda Arābijā norādīja arī īpašais ASV pārstāvis Irānas jautājumos Braiens Huks.

"Tas ir propagandas triks, ko neviens neuztver nopietni un kas liek irāņiem izskatīties muļķīgi," sacīja Huks.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās