Pasaulē
2020. gada 4. jūnijs, 22:25

Amerikā dzīvojošās latvietes stāsta, ka ne viss ir tā, kā izskatās

Jauns.lv

Minesotas štatā dzīvojoša socioloģijas doktore Arta Ankrava, kas ASV uzturās jau desmit gadus, norāda, ka situācija uz vietas nav tik viennozīmīga kā ārvalstu medijos tiek atspoguļota. Medijos lielākoties tiekot norādīts, ka nekārtības ir demonstratu izraisītas, ziņo TV3 ziņas.

Daudzviet uzreiz pēc afroamerikāņa Džordža Floida nogalināšanas bijušas manāmas provokācijas no radikāli noskaņoto nacionālistu puses - provokatoriem, kuru mērķis ir destabilizēt situāciju valstī.

“Nupat lasīju vienu ziņojumu, kur FIB saka, ka balto nacionālistu saziņu tīklos bijis ierosinājums uzsākt vardarbību, šaujot uz protestētājiem un darīt tā, lai izskatās, ka pūlis ir sācis vardarbību.

foto: Adam Gray/SWNS

Šeit esot, bija redzams, ka protesti tiešām sākās miermīlīgi, bet pārauga vardarbībā. Diemžēl redzēti arī gadījumi, kad policija bez provokācijas šauj uz cilvēkiem ar gumijas lodēm, pūš asaru gāzi.

Ir sajūta, ka Amerikā policija ir kļuvusi aizvien militarizētāka, daudzi to vairs neuztver kā institūciju, kas ir radīta, lai iedzīvotājus aizstāvētu, bet tieši otrādi. ”

Līdzīgās domās ir arī Čikāgā dzīvojošā Dita Viņķele - Čačo: “Lietām ir jāmainās. Būt melnādainam vīrietim Amerikā ir ļoti, ļoti sarežģīti. Par to ikdienā neviens nerunā, neiedziļinās. 

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon
143

Katru dienu ir protesti, neizskatās, ka viņi beigsies. Ir ieviesta komandantstunda, satiksmes ierobežojumi, vakarā jābūt piesardzīgam.

Čikāgā šobrīd ēku logi ir aizsisti ar dēļiem un paneļiem. Vandālisms ir noticis, protams, daudzi situāciju ir izmantojuši ļaunprātīgi. ”

foto: PA

Jauns.lv jau ziņoja, ka saistībā ar policijas aizturētā  Floida nāvi Mineapoles policists Dereks Šovens, kurš zemē nogāzto bija spiedis ar celi uz kakla, tagad tiek apsūdzēts otrās pakāpes slepkavībā (iepriekš tika apsūdzēts vājākā - trešās pakāpes slepkavībā), tāpat arī trīs viņa kolēģiem tiek izvirzītas apsūdzības.

ASV jau vairāk nekā nedēļu notiek protesti, ko izraisīja melnādainā Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši tik plašos grautiņos, kādi ASV nav pieredzēti gadiem.