Pasaulē
2020. gada 28. februāris, 11:07

Turcija mudina noteikt lidojumu aizlieguma zonu virs Sīrijas Idlibas

Jauns.lv / LETA

Turcija piektdien aicināja starptautisko sabiedrību virs Sīrijas ziemeļrietumu Idlibas provinces noteikt lidojumu aizliegumu zonu mierīgo iedzīvotāju aizsardzībai, ar šādu aicinājumu nākot klajā dienu pēc tam, kad Idlibas provincē, kur Sīrijas armija izvērsusi ofensīvu pret nemierniekiem, gaisa triecienā dzīvību zaudēja 33 Turcijas karavīri.

"Starptautiskajai sabiedrībai ir jārīkojas, lai aizsargātu civilistus un noteiktu lidojumu aizlieguma zonu," tviterī mudināja Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana biroja pārstāvis sakariem ar presi Fahretins Altuns.

"Mēnešiem ilgi no gaisa tiek bombardēti miljoniem civilistu. Režīms sistemātiski uzbrūk infrastruktūrai, arī skolām un slimnīcām. Mūsu acu priekšā lēnām notiek genocīds. Tie, kas to apzinās un kuriem piemīt cieņa, nedrīkst klusēt," norādīja amatpersona.

"Režīms gadiem izmanto starptautisko klusēšanu saistībā ar tā noziegumiem. Ja Idliba tiks pamesta likteņa varā, tas nozīmēs, ka režīma sapņi piepildās. Tas šajā reģionā īsteno demogrāfisko un etnisko tīrīšanu," brīdināja Altuns.

Turcijas amatpersonas naktī uz piektdienu paziņoja, ka Idlibas provincē Sīrijā gaisa spēku triecienā dzīvību zaudējuši 33 Turcijas armijas karavīri.

Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA iepriekš vēstīja, ka nemiernieki ar Turcijas armijas atbalstu Idlibas provincē sākuši uzbrukumu Sarākibai, ko februāra sākumā ieņēma valdības spēki.

Nemiernieki uzbrukumā esot iesaistījuši vairākus desmitus spridzinātāju pašnāvnieku un mīnētu auto, savukārt valdības spēki veic intensīvu artilērijas apšaudi, vēstīja SANA.

Ofensīvas dēļ, ko Sīrijas armija pret nemierniekiem izvērsusi valsts ziemeļrietumos, saasinājušās attiecībās starp nemiernieku atbalstītāju Turciju un Krieviju, kas Sīrijas pilsoņkarā atbalsta Sīrijas valdību.

Turcija jau iepriekš pieprasījusi, lai Sīrijas valdība Idlibā atvelk savu karaspēku aiz tur izvietotajiem Turcijas armijas posteņiem.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien noraidīja prasības apturēt Sīrijas armijas uzbrukumu Idlibas provincē.

Viņš apsūdzējis atsevišķu valstu valdības centienos attaisnot radikāļu un teroristisko grupējumu pastrādātos noziegumus.

Erdoans iepriekš paziņojis, ka plāno 5.martā sarīkot tikšanos ar Krievijas, Francijas un Vācijas līderiem, lai apspriestu situāciju, ko izraisījusi konflikta eskalācija.

Turcijai Idlibā ir 12 novērošanas posteņi, bet pēdējo nedēļu laikā tur izvietoti papildspēki - haubices, tanki un desantnieki. Novērošanas posteņu izvietošanu Idlibā paredz vienošanās, kas 2018.gadā tika panākta ar Krieviju - nozīmīgāko Sīrijas valdības atbalstītāju.

Šomēnes notikušie Sīrijas armijas uzbrukumi izraisījuši asu vārdu apmaiņu Turcijas un Krievijas starpā.

Krievija Turcijai pārmet, ka tā "Idlibā nav vērsusies pret teroristu grupējumiem". Turcija pārmetumus noraida.

Krievija un Turcija 2018.gadā vienojās, ka Idlibā tiks izveidota demilitarizēta zona un ka to pametīs "radikālie" nemiernieku kaujinieki.

Krievija uzstāj, ka Idlibas provincē turpina karot teroristu grupējumi.

Sīrijas armija valsts ziemeļos, arī Idlibas provincē, izvērsusi uzbrukumu pret nemiernieku spēkiem.

Idliba ir pēdējais Sīrijas bruņotās opozīcijas bastions un tajā liela ietekme ir "Al Qaeda" bijušā Sīrijas atzara vadītajai džihādistu aliansei "Hayat Tahrir al-Sham".

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.