foto: REUTERS/SCANPIX
"Tās ir lamatas" - Lietuvas specdienesti brīdina par Krievijas bezmaksas vīzas riskiem
Sergejs Lavrovs, Krievijas Federācijas ārlietu ministrs.
2020. gada 4. februāris, 20:33

"Tās ir lamatas" - Lietuvas specdienesti brīdina par Krievijas bezmaksas vīzas riskiem

Jauns.lv / LETA

Krievijas ieviestā bezmaksas elektronisko vīzu sistēma atsevišķu reģionu apmeklēšanai paaugstina risku Lietuvas drošībai, jo rada Maskavai labvēlīgus apstākļus spiegu vervēšanai, teikts otrdien publiskotajā Lietuvas specdienestu ikgadējā ziņojumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pagājušajā gadā Krievija ieviesa bezmaksas elektronisko vīzu sistēmu Lietuvas un vēl 52 valstu pilsoņiem Sanktpēterburgas, Ļeņingradas apgabala un Kaļiņingradas apgabala apmeklēšanai.

Valsts drošības departamenta (SSD) un militārā izlūkdienesta - Aizsardzības ministrijas Otrā operatīvo dienestu departamenta - ziņojumā par draudiem Lietuvas nacionālajai drošībai teikts, ka

bezmaksas elektroniskās vīzas ne tikai sniedz papildu iespējas Lietuvas iedzīvotājiem ceļot uz Krieviju, bet arī rada riskus Lietuvas nacionālajai drošībai.

SSD direktors Darjus Jaunišķis preses konferencē otrdien sacīja, ka Lietuvas izlūkdienesti jau ir konstatējuši mēģinājumus vervēt Lietuvas pilsoņus, kas devušies uz Krieviju ar šīm vīzām.

"Jā, mēs fiksējam mēģinājumus, un tie nav atsevišķi gadījumi. Tāpēc mēs sakām, ka tas ir liels risks,  lamatas, kuras uzstādījusi pati Krievija ar pilnīgi skaidriem nolūkiem," teica Jaunišķis.

SSD vadītājs atteicās atklāt, cik šādu gadījumu konstatēts, tomēr piebilda,  ka "tie nav traģiski skaitļi".

"Vīzu režīma vienkāršošana un saistībā ar to pieaugošā uz Krieviju ceļojošo ārzemnieku plūsma sniedz īpaši labvēlīgus nosacījumus Krievijas izlūkdienestiem," teikts Lietuvas specdienestu ziņojumā.

Tajā sacīts, ka informāciju par ārzemniekiem, kas ierodas Krievijā, Krievijas  specdienesti saņem, kad ārzemnieks iesniedz pieteikumu vīzai.

"Starp ceļotājiem Krievijas izlūkdienesti meklē personas, kuru rīcībā var būt vērtīga informācija vai arī kurus viņi uzskata par ietekmējamiem," teikts ziņojumā.

"Krievijas izlūkdienesti pievērš uzmanību bijušajiem un aktīvajiem politiķiem, uzņēmējiem, tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, militārpersonām, žurnālistiem, kas dodas uz Krieviju," norāda Lietuvas specdienesti.

Pēc Jaunišķa teiktā, daži jautājumi vīzas anketā ir visai dīvaini.

"Tur ir interesanti un dīvaini jautājumi, kuri ieiet ļoti dziļi personīgajās datu bāzēs," sacīja SDD direktors.

Lietuvas pilsoņiem, kas dodas uz Krieviju, Lietuvas izlūkdienesti iesaka izvairīties no ceļošanas vienatnē, nepārkāpt sabiedrisko kārtību, alkoholu lietot mēreni, ja iespējams, neņemt līdzi primārās mobilās ierīces un datorus, kritiski izvērtēt jaunus paziņas, kā arī saņemtos piedāvājumus un lūgumus.

Savukārt Aizsardzības ministrijas Otrā operatīvo dienestu departamenta direktors pulkvedis Remigijs Baltrēns preses konferencē sacīja, ka valsts ierēdņiem būtu īpaši rūpīgi jāizvērtē, vai viņiem nepieciešams apmeklēt Krieviju vai Baltkrieviju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās