foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"
Čehu programmētāji ātri un bez maksas rada lietotni, kurai valsts gribēja tērēt 16 miljonus. Atbildīgo ministru atlaida
Aicinājumam parādīt valdībai, cik nepamatoti dārgs ir ieplānotais projekts, atsaucās 300 brīvprātīgie programmētāji. Pie nepieciešamās vietnes izstrādes beigās darbojās 60 cilvēki.
Pasaulē
2020. gada 30. janvāris, 04:40

Čehu programmētāji ātri un bez maksas rada lietotni, kurai valsts gribēja tērēt 16 miljonus. Atbildīgo ministru atlaida

Jauns.lv

Vairāki IT speciālisti Čehijā parēķināja un saprata, ka valsts gatavojas izniekot milzīgu naudas summu. Lai tā nenotiktu, brīvprātīgie programmētāji valstij nepieciešamo lietotni aši salika kopā divu dienu laikā, turklāt bez maksas. Par to gan dārgi samaksāja ministrs, kuru valsts bija iecēlusi kā atbildīgo digitālā projekta īstenošanā.

Būtiski, ka konkrētā programmētāju grupiņa izveidoja mājaslapu nepieciešamā valsts pakalpojuma sniegšanai un nodeva to valdībai, neskatoties uz to, ka iepirkumā jau bija pasludināts uzvarētājs.

Pati brīvprātīgo grupa pauž, ka šādi pasteigusies un reaģējusi, protestējot pret kārtējo valdības mēģinājumu izšķērdēt naudu. Konkrēto projektu ieplānojusi Transporta ministrija, un programmētāji pierādījuši, ka noslēgtais 16 miljonu līgums ir nepamatoti sadārdzināts.

Par notikušo gana ātri uzzinājis arī Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs. Rezultātā viņš pieņēmis lēmumu no amata atbrīvot Transporta ministru Vladimiru Kremliku, ziņo medijs Tjournal.ru.

Programmētāji novērš valdības pārtērēšanos

Strīdīgā projekta ietvaros bija plānots izveidot mājaslapu, kurā šoferi varētu ērti iegādāties atļaujas braukšanai pa maksas automaģistrālēm.

Šāds valdības pasūtījums novērtēts 400 miljonu čehu kronu apmērā (ap 16 miljoniem eiro), un projekts iekļāvis sevī pašu interneta veikalu, kā arī divas aplikācijas “iOS” un “Android” operētājsistēmām.

Pārsteidzoši, ka līgums paredzējis darbu pabeigt četru gadu laikā, un tas noslēgts ar firmu “Asseco Central Europe”. Tai uzticēta gan vietnes un aplikāciju izstrāde, gan uzturēšana. “Absurdo vienošanos” starp valdību un komersantu pamanījis vietējās čehu IT kompānijas “Actum Digital” īpašnieks Tomaš Vondračeks, publiski apgalvojot, ka šāda servisa izveidei nevajadzētu aizņemt vairāk par pāris dienām, ziņo Tjournal.ru.

Tieši Vondračeks veiksmīgi saaicināja kopā virkni programmētāju uz hakatonu, kura ietvaros valdības 16 miljonu novērtētais ilgtermiņa projekts tika uzsākts un pabeigts divu dienu laikā un bez maksas.

Uz Vondračeka aicinājumu atsaucās ap 300 programmētāju, pie darba beigās klāt ķērās 60 speciālisti, izveidojot vietni Fairznamka.cz, kas pilnībā atbilda ministrijas iepirkuma prasībām – tā darbību testa režīmā pārbaudījuši jau 175 000 lietotāju.

Notiekošais piesaistīja Čehijas premjerministra uzmanību, kurš neilgi pēc tam no amata atbrīvoja transporta ministru un paziņoja, ka brīvprātīgo uzdāvinātā servisa palaišanai rīkos publisku iepirkumu ar mērķi padarīt vietni publiski lietojamu jau šī gada 1. decembrī. “Actum Digital” jau ir paziņojis, ka konkursā nepiedalīsies.

Atlaistais transporta ministrs Kremliks jau paguvis paust savu sapratni par premjerministra lēmumu, taču taisnojies, ka iepirkums bijis slēgts tādēļ, ka viņu interesējusi projekta pabeigšana laikā.

Tēmas