foto: REUTERS/SCANPIX
Turcija sāk karu Sīrijā - kurdi jau ziņo par nogalinātiem mierīgajiem iedzīvotājiem
Turcijas militārais konvojs pie Sīrijas robežas.
Pasaulē
2019. gada 9. oktobris, 16:36

Turcija sāk karu Sīrijā - kurdi jau ziņo par nogalinātiem mierīgajiem iedzīvotājiem

Jauns.lv / LETA

Sākusies Turcijas operācija pret kurdu kaujiniekiem Sīrijas ziemeļos, trešdien paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Turcijas bruņotie spēki un Sīrijas Nacionālā armija (Ankaras atbalstītie nemiernieku grupējumi) Sīrijas ziemeļos sākuši operāciju "Miera pavasaris"," tviterī raksta Erdoans. Pēc viņa teiktā, ofensīva ir vērta pret kurdu nemierniekiem un džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Sīrijas ziemeļos. "Mūsu misija ir novērst terora koridora izveidošanu pāri mūsu dienvidu robežai un nest mieru reģionā," paziņoja Erdoans. "#OperationPeaceSpring neitralizēs terora draudus pret Turciju un vedīs pie drošas zonas izveides, veicinot sīriešu bēgļu atgriešanos mājās," norādīja Erdoans. "Mēs saglabāsim Sīrijas teritoriālo integritāti un atbrīvosim vietējās kopienas no teroristiem."

Sīrijas kurdu spēki izsludinājuši vispārēju mobilizāciju un paaugstinājuši trauksmes stāvokli. Kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF) apstiprināja, ka Turcijas kara aviācija sākusi uzlidojumus. "Turcijas kara lidmašīnas sākušas veikt uzlidojumus civilistu rajonos. Cilvēku vidū reģionā ir milzīga panika," tviterī paziņoja SDF preses pārstāvis Mustafa Bali.

Turcijas valsts raidorganizācija TRT vēsta, ka armija apšaudījusi piecus posteņus Sīrijas pierobežas pilsētas Rāselainas apkaimē. Aģentūras AFP korespondents novērojis sprādzienu Rāselainā un Turcijas kara lidmašīnas virs galvas.

TRT ziņo, ka Turcijas artilērija apšauda kurdu spēku posteņus Sīrijas pilsētā Tell el Abjadā. Abas pilsētas atrodas līdzās Turcijas robežai.

Erdoans pirmdien pavēstīja, ka Turcija pēc "zaļās gaismas" saņemšanas no ASV prezidenta Donalda Trampa grasās izvērst militāru operāciju pret kurdiem Sīrijas ziemeļos. Trampa lēmums par karaspēka izvešanu no reģiona izsaucis asu kritiku ASV, arī no Trampa sabiedroto puses, kas kritizējuši Trampu, ka viņš nodod kurdus, kas Sīrijā ASV vadītajā operācijā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" nesuši lielus upurus.

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas ir izteikušās, ka gadījumā, ja Turcija iebruks Sīrijā, tad daudzi no četriem miljoniem Turcijā esošo bēgļu varētu izlemt doties uz Eiropu, lai netiktu piespiedu kārtā repatriēti uz dzimteni. Turcijas armija pēdējo gadu laikā divas reizes veikusi operācijas pāri robežai Sīrijā pret kurdu kaujiniekiem un "Islāma valsti" - 2016. un 2018.gadā.

Sīrijas kurdu spēki ziņo par mierīgo iedzīvotāju upuriem Turcijas uzlidojumos

Turcijas aviācijas uzlidojumos kurdu pozīcijām Sīrijas ziemeļaustrumos gājuši bojā mierīgie iedzīvotāji, ziņo kurdu spēki. Kurdu vadīto Sīrijas Demokrātisko spēku (SDF) koordinācijas un militāro operāciju centrs ziņo par "Turcijas reaktīvo iznīcinātāju veiktu militāro pozīciju un civilistu ciemu intensīvu bombardēšanu Rāselainas, Tell el Abjadas, Kamišli un Ain Isas rajonos".

"Saskaņā ar sākotnējiem ziņojumiem ir upuri mierīgo iedzīvotāju vidū," teikts centra paziņojumā. Saņemtas ziņas par vismaz diviem nogalinātiem un diviem ievainotiem mierīgajiem iedzīvotājiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

SDF pavēstīja, ka ofensīvas sākotnējā fāzē bijuši iesaistīti 25 Turcijas reaktīvie iznīcinātāji, pavisam sabombardējot 16 mērķus plašā pierobežas zonā.

SDF atkārtoti aicināja ASV un tās vadīto militāro koalīciju reģionā noteikt "lidojumiem slēgto zonu, lai izbeigtu uzbrukumus nevainīgiem cilvēkiem".